Ауто-пут мира почиње код Мерошине

Foto Koridori Srbije

Код Мерошине су почели радови на деоници ауто-пута Ниш – Плочник – Мердаре, који су део будућег Ауто-пута мира. Зашто је важно: Ова саобраћајница, дуга 383 километара, повезаће најквалитетнијом путном везом Србију и Албанију.

Путари граде трасу од 36,3 километара, између Мерошине код Ниша до Белољина код Плочника, а који су део будућег Ауто-пута мира Ниш – Приштина – Драч.
Деоница од Ниша до Мердара представљаће везу Коридора X са Рутом 6 (Скопље – Приштина) и Рутом 2б (Сарајево – Подгорица – Влора). Грађевинске радове на ауто-путу изводи аустријска компанија „Starbag“, а њихова вредност процењена је на око 650 милиона евра.

Изградња ауто-пута Ниш – Плочник финансира се из више извора.Највише средстава, односно185 милиона евра, обезбеђено је из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Европска унија је за ову капиталну саобраћајницу донирала 40 милиона евра, а 30 милиона евра издвојено је из буџета Републике Србије.

Ова инвестиција има вишеструки значај и економски и политички. Очекивани долазак инвеститора унеће и нови живот за Прокупље, Блаце, Житорађу, Куршумлију, Пролом бању, Куршумлијску бању и Ђавољу варош, крај којих ће пролазити овај ауто-пут.

Према најављеним роковима, ауто-пут би до Прокупља требало да „стигне“ за две и по године, а ту трасу ће аутомобили прелазити за свега 15 минута. Када буде комплетиран, од града на Нишави до Мердара биће потребно само 45 минута.

Овај правац је важан, јер отвара комуникацију између Источне Европе (Бугарске и других земаља) према Јадранском мору, а позиција наше земље је ту веома значајна. И локалне заједнице добијају квалитетно и ефикасно повезивање међусобно, као и са већим привредним, културним и образовним центрима.

Повезане вести