Братољуб спојио народ с обе странe Дрине

foto: Nikola Mladenović

Mост преко реке Дрине између Љубовије у Србији и Братунца у Републици Српској, који је добио име „Братољуб“ изграђен 2017. године, чекао је скоро четири године да коначно буде отворен.   Зашто је важно:  Свакодневно ову саобраћајницу у оба правца пређе више од 5.000 људи због посла, школе, пијаце, лекара..

Новоотворени мост  заједнички је гранични прелаз и царински терминал Босне и Херцеговине и Србије. Отварања „Братољуба“ годинама је одлагала – политика. Готово две године након што су градитељи завршили свој посао чекало се да се у БиХ усагласе политички ставови три народа, а како би се ћуприја пустила у саобраћај.

 За грађевину дугачку 227 метара и широку 14 метара, која стоји на осам стубова, међу којима су четири на живој реци, Србија је издвојила 13 милиона евра. Укупна ширина моста је 14,42 метара, коловоз је широк седам метара, а саобраћајница има две пешачко – бициклистиче стазе, ширине по 2,75 метара.

Идеја да се мостом  између Љубовије и  Братунца споје два народа с обе стране  Дрине, уобличена је у оквиру Прекограничног програма 2007- 2013. година, као могућност сарадње Србије и  Босне и Херцеговине. То је подразумевало креирања заједничке политике планирања развоја саобраћаја, унапређење граничних прелаза како би се повећао обим саобраћаја преко границе и економска сарадња, а предвиђена је и реконструкција путева и унапређење инфраструктуре.

Циљ овог пројекта јесте побољшање путне инфраструктуре и економске сарадње тих пограничних подручја, јер стварају се услови за даље инвестирање у привреду и туризам у том крају.  Долазак нових инвестиција омогућио би привредни развој средњег Подриња.

Споне народа са обе стране овог моста су нераскидиве. Школски аутобуси свакодневно прелазе преко Дрине ка Љубовији са ђацима Гимназије и Економске школе. Ка Братунцу иду ђаци техничке и медицинске струке. Већина становништа у Братунцу има двојно држављанство.

Повезане вести