Брза нишка пруга креће од деонице Сталаћ – Ђунис

foto: Pixabay

Радовима на изградњи деонице пруге Сталаћ-Ђунис, озваничен је почетак реализације државног пројекта изградње брзе пруге на релацији Београд-Ниш, на међународном железничком коридору 10.Зашто је важно: Овим започиње реализација пројекта брзе пруге Београд-Ниш.

У питању је, иначе, најзахтевнија деоница од 17,7 километара на траси брзих пруга од Београда до Ниша. Вредност посла је 40,8 милиона евра (без ПДВ), а средства су обезбеђена из буџета Републике Србије.

Уговором за пројектовање и изградњу тунела дугог 3,3 километара између Сталаћа и Ђуниса, на нишкој прузи, предвиђено је пројектовање и изградња тунела број 4 за двоколосечни железнички саобраћај, а планирана је и изградња три евакуациона тунела укупне дужине око 1,4 километра, као и два приступна пута од око 1,7 километар. Рок за пројектовање и изградњу тунела је 912 дана, односно око две и по године од увођења извођача радова у посао.

Почетак изградње обележили су припремни радови на пробијању првог од пет тунела на овој деоници. Када се окончају радови, новом двоколосечном пругом Сталаћ-Ђунис биће омогућена  брзина возова до 160 километара на сат, док ће се између Сталаћа и Браљине ићи 65 километара на сат. Колосеци у железничкој станици Сталаћ последњи пут обновљени су пре више од пола века.

На новој, двоколосечној прузи Сталаћ-Ђунис, биће пробијено још четири тунела, укупне дужине 6.890 метара. Неимари ће изградити седам мостова, дужине око 505 метара. Најдужи и за градитеље најзахтевнији биће мост преко Јужне Мораве дуг 298 метара. Тако ће око 40 одсто дужине нове двоколосечне пруге између Сталаћа и Ђуниса бити на мостовима и у тунелима.

Брза пруга Београд – Ниш један је од приоритетних задатака у оквиру свеобухватне модернизације железничког саобраћаја у нашој земљи, које је Влада Србије поставила у протеклој деценији. Модернизација железничког Коридора 10 једна је од главних инвестиција коју Влада Србије спроводи у железничком сектору. Реч је о транспортном правцу од изузетног националног значаја, јер Коридор 10 повезује западну и централну Европу са Грчком, Турском и Блиским истоком.

Повезане вести