Брза пруга Стара Пазова- Нови Сад на пола пута

Foto: „Infrastruktura železnica Srbije“

Дуж брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада тренутно више од 400 радника гради 38 од укупно планираних 62 објеката- мостова, галерија, подвожњака и надвожњака… До сада је завршено нешто више од половине уговорених радова, а изграђено је већ око 31,5 километар пруге.Зашто је важно: Изградња брзе пруге напредује по плану, упркос отежаним условима…

И у условима ванредног стања због пандемије корона вируса, интезивно се ради на траси пруге за велике брзине између Старе Пазове и Новог Сада, дуге 36,2 километра.

Тако су на деоници Карловачки Виногради – Сремски Карловци тренутно радови на изградњи брзе пруге, али ниче и друмско-пешачки подвожњак на улазу у железничку станицу.

Екипе руске компаније РЖД Интернешл, уз домаће подизвођаче, тренутно копају ровове, уграђују камен, а затим се прелази на израду тампона од шљунка, бетонирање канала, као и на изградњу насипа дуж обале. У току је демонтажа шинских поља, а градиће се и већи број објеката.              

Истовремено, гради се и пешачки подвожњак на улазу у железничку станицу Инђија, уместо путног прелаза који се на том месту раније налазио.Мајстори завршавају ископ овог објекат којим ће пешеци и возила пролазити испод брзе пруге, а након тога следи његово бетонирање и асфалтирање. Тако ће бити спреман за саобраћај. Овај подвожњак треба да буде завршен до краја маја 2020. године, када почињу и припремни радови за изградњи другог оваквог објекта, који се налази на излазу из железничке станице Инђија.

Изградња ове модерне железничке трасе, која је део пројекта изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, почела је 16. марта 2018. године. Рок за завршетак радова је крај 2021. године. Радове изводи руска компанија РЖД Интернешнл, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница. Вредност уговорених радова на изградњи отворене пруге Стара Пазова – Нови Сад износи 247,9 милиона долара.

Повезане вести