Део Новог Сада ускоро добија нову канализациону мрежу

foto: Projekat Čista Srbija

У насељу Лиман 1 у Новом Саду започети су радови на изградњи и реконструкцији канализационе мреже,  у оквиру пројекта “Чиста Србија”.Зашто је важно: У потпуности ће бити реконструисана дотрајала примарна и секундарна канализациона мрежа, као и постојећи канализациони кућни прикључци, укупне дужине 11,2 километара.

Реконструкција обухвата канализациону мрежу на простору ограниченом улицама Фрушкогорска, Булевар цара Лазара (од угла са Фрушкогорском улицом до Кеја жртава рације) и Сунчев кеј.

Финансијер реконструкције дела канализационе мреже у новосадском насељу је Влада Србије, односно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, које је извршило избор извођача, као и носиоце надзора над извођењем радова. Извођач радова је China Road and Bridge Corporation (CRBC Serbia), огранак Београд, са својим подизвођачима, а у реализацију је укључено и ЈКП „Водовод и канализација“ у Новом Саду. Надзор над извођењем радова поверен је компанији „ЕПТИСА“ Београд.

Радови који су започети би, према пројектованој динамици, требало да буду окончани до краја 2023. године.

Реконструкција се врши у оквиру пројекта Владе Србије – Чиста Србија, а радови у Новом Саду предвиђени су у фазама: Нови Сад 66,8 км мреже – Фаза 1, 24,9 км мреже + 1 ППОВ – Фазе 2 и 3 .

„Чиста Србија“ је пројекат изградње комуналне (канализационе) инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног отпада у Републици Србији, за чије спровођење је надлежно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Овим пројектом Владе Србије обухваћено је око два и по милиона грађана из 69 јединица локалне самоуправе, а предвиђа изградњу преко 5,2 милиона метара канализационе мреже.

Повезане вести