Еуротрансплант прима Србију

foto: pexels.com

Борд Еуротранспланта донео је одлуку да прими Србију у ту организацију.Зашто је важно: Ова одлука много значи,  јер пацијенти који чекају трансплантацију могу брже добити потребан орган.

Борд је једногласно донео одлуку да се са Србијом направи споразум како би наша земља постала члан те организације, чиме ће српски здравствени систем бити део система ЕУ.

Очекује се да Србија за два до три месеца усклади све процедуре са законским актима који важе у ЕУ, односно листе чекања и друге неопходне акте и потпишемо уговор на годину дана.

То значи да, од момента потписивања уговора, сваки пацијент коме је хитно потребан орган у року од 48 до 72 часа може да добије први орган који би се појавио у Еуротранспланту.

Чланство у овој организацији повећава могућност да пацијент пре добије орган, а органи се распоређују у земље чланице по приоритету и хитности.

Трансплантација је у Србији обновљена 2010. године, а да тренутно на трансплантацију бубрега чека 720 пацијената, јетре 35, а срца 30 пацијената.
Новим законским решењем о трансплантацији органа и ткива, које треба ове године да буде усвојено, предвиђена је претпостављена сагласност о донорству, али ће и даље породица давати последњу реч, односно сагласност.

Србија тренутно има мање од три донора на милион становника, а за пуноправно чланство у Еуротранспланту потребно је десет донора на милион становника. Хрватска у овом тренутку има 40 донора на милион становника.

Донорску картицу тренутно у нашој земљи има приближно 150.000 људи, а план Министарства је да се у 2017. години повећа број донора, и то пет до седам на милион становника.

Ове године је у буџету предвиђено 35 милиона динара за ту намену, а осим тога тимови ће бити појачани новим, младим лекарима, биће уведен 24-часовни кол центар за трансплантације и одређени национални координатори за трансплантације, који ће дежурати 24 часа.

Организацију Еуротрансплант чини осам земаља, а то су Белгија, Немачка, Хрватска, Луксембург, Холандија, Мађарска, Аустрија и Словенија, при чему за све земље постоји јединствена листа чекања.

У оквиру земаља које чине Еутротрансплант, на листи чекања је 15.000 пацијената, а прошле године урађено је 7.000 трансплантација.

Повезане вести