Фабрика у којој се рађа оклопњак „Милош“ – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

У Пљакову код Куршумлије отворен производни погон у склопу фабрике „Борбени сложени системи”. То је прва фабрика у овом делу Србије отворена у последњих 40 година.Зашто је важно: Возило „Милош“ један је од најуспешнијих развојних пројеката домаће наменске индустрије, а производња његових делова у Топлици поправиће економски положај њених житеља.

Реч је о инвестицији у вредности од 8,5 милиона евра за реализацију прве фазе која је обухватила изградњу објекта и опрему. У новим објектима укупне површине од око 3.000 квадратних метара запослено је 80, а завршетком планираних радова, очекује се да ова фабрика запосли најмање 300 радника.

У овом погону производе се делови за оклопна борбена возила „милош”. У средишту рада је израда оклопа за ово возило, а у другој фази изграђени су погони за лакирање и сачмарење метала, као и ласерско сечење и савијање. План је да се постојећи погон прошири и изграде остали објекти, чиме ће бити испуњени услови за заокруживање производња комплетне конструкције „Милоша“ у Куршумлији.

Отварање ове фабрике, која је изграђена код Куршумлије на иницијативу председника Србије Александра Вучића, има велики значај не само за систем одбране, него и за топлички крај. Војни врх намерава да инвестира у додатне погоне одбрамбене индустрије који ће бити подигнути у овом делу земље. Тиме се решава проблем радних места, а млади стимулишу да раде и остану у својим местима.

video: Yugoimport SDPR

Повезане вести