Фрушкогорски коридор мења слику Војводине

foto Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture

Бушењем првог шипа симболично је почела изградња Фрушкогорског коридора. Зашто је важно: У питању је један од кључних развојних пројеката са великим утицајем на економију, екологију и безбедност у саобраћају у северној српској покрајини.

Ова  капитална инвестиција омогућиће спајање Новог Сада, Ирига и Руме. Значајна је за саобраћајни систем Војводине и целе Србије, као и за међународну мрежу, јер је део путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница. Њиме се наша земља повезује и са Босном и Херцеговином, као и са Хрватском.

Комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора с кинеском компанијом China Road and Bridge Corporation  – CRBC, вредан је 606 милиона евра, усвојен је на седници Владе Србије у мају 2020. године. Месец дана пре потписивања уговора наша земља је добила одобрење кинеске Ексим банке, односно кинеског министарства, да је одобрен кредит за финансирање Фрушкогорског коридора.

Будућа брза саобраћајница омогућиће да три општине – Нови Сад, Ириг и Рума имају бољу везу са земљама у окружењу, али и кроз Србију. Повезаће, заправо, Војводину и западну Србију,  али и Коридоре 10 и 11 са Коридором Будимпешта-Осијек-Сарајево-Мостар-Плоче.

На подручју Новог Сада, Ирига и Руме живи око 400.000 становника и послује око 30.000 малих и средњих предузећа. Ту је изграђено 12 пословних и једна слободна зона. Када изградња овог правца буде завршена, растеретиће се саобраћај у урбаним зонама, због обилазница око Новог Сада, Ирига, Руме, Шапца и Лознице.

Саобраћај ће се иселити из Националног парка Фрушка Гора, јер се подно ове планине копа тунел, што ће значајно утицати на смањење загађења. Oвај Коридор ослободиће Фрушку гору од теретних возила, а решиће и проблем проласка камиона кроз Ириг, где пролази једна од најпрометнијих саобраћајница у Србији, са просеком дневних прелазака до чак 12.000 возила.

Траса ове саобраћајнице подељена је на четири деонице, укупне дужине 47,7 километара. На њој су два значајна објекта – тунел  „Иришки венац“ који води кроз Фрушку гору  и мост преко Дунава. Тунел ће имати две цеви и биће дуг 3,5 километара. То ће бити највећи тунел у Србији. Саобраћајница на највећој европској реци биће дуга око 1.770 метара.

Фрушкогорски коридор ће скратити вожњу од Новог Сада до Београда за 20 километара, а омогућиће да се из центра Новог Сада брже стигне до индустријске зоне у Руми него до центра Футога.

Повезане вести