Гама нож сече без шавова

foto: Elekta

Пацијенти са дијагнозом тумора на мозгу од 2015. године имају прилику да се и у Србији лече гама ножем. Тада је, при Клиничком центру Србије, почео да ради Национални гама центар. Иако се зове нож, заправо не сече, не оставља ране, нити шавове.Зашто је важно: Најмодернија технологија омогућава онколошким пацијентима да се „оперишу“ гама зрацима,…

Овај апарат се користи искључиво за борбу против тумора на мозгу. Није свемогућ и није избор за све пацијенте. Прва препрека може да буде величина саме промене. Користи се када је промена већа од 0,3, али мања од 3,5 центиметра, a тумор није у поодмаклом стадиуму. За примену на другим деловима тела и нешто већим променама, до 4,5 центриметра, могуће је користити икс нож.

Индикације за гама нож

  1. Бенигне и малигне промене јасно ограничене, не веће од 3,5 центиметра у највећем дијаметру.
  2. Малигни најчешће секундарни тумори мозга – метастазе.
  3. Бенигни тумори који се третирају су неуриноми, шваноми, менингеоми, краниофарингеоми, аденоми хипофизе секреторни и хормонски неактивни, и хордоми.
  4.  Васкуларног порекла АВ малформације и каверноми
  5. Функционалне неуралгија тригеминуса
  6. Глософарингенална неуралгија

Најчешће је довољна само једна терапија. Пацијент одмах после ње одлази кући. Пун ефекат се, међутим, у зависности од типа болести види у наредном периоду. Малигни тумори се смањују после неколико месеци, али бенигни нестају, некада и после више година.

Сама процедура за пацијенте није болна. Најнепријатнији део је монтирање рама на главу. То се ради уз локалну анестезију и траје неколико минута. Следи снимање главе магнетном резонанцом или скенером и планирање терапије. Пацијент се поставља у апарат за зрачење и сам захват траје од 20 минута до неколико сати.

Пацијенти који су прошли третман сведоче да им је постављање рама био најтежи моменат, а и он није болан, већ непријатан.

О трошку државе интервенције гама ножем доступне су и у Хрватској. Клинички центар Црне Горе је набавио савремени линеарни акцелратор и њиме изводе радиохирургију. Пацијенти из Републике Српске могу преко здравственог фонда да дођу на операцију гама ножем у Србију. Пре отварања Националног гама центра, најчешћа адреса за ове захвате пацијентима из Србије била је – Турска.

Повезане вести