Година која ће променити здравство у Србији (фото)

За унапређење инфраструктуре здравства у нашој земљи, за пројекте који се завршавају, трају, започињу или се припремају држава је, у овој години, наменила укупно 490 милијарди динара, односно 4,5 милијарде евра.Зашто је важно: Судећи по опредељеном износу, решавање стања у здравству апсолутни је приоритет државе у овој, али и наредним годинама. Не постоји ни једна…


Највећи пројекат који се тренутно ради у области здравства, а уједно и најзахтевнији, је пројекат изградње нове дечје клинике у Београду – тзв. Тиршова 2, која ће имати чак 65.000 квадрата. Припремни радови који су трајали претходних годину дана су подразумевали ископ темељне јаме ширине 100 метара, дужине 75 и дубине 23 метара. У њу је већ уграђено 14,2 километара армираних бетонских шипова. Завршетак те фазе радова очекује се ускоро, а већ на пролеће би требало да буде потписан и уговор о изградњи. Окончање свих радова на новој дечјој клиници за коју се тврди да ће бити међу најсавременијим у овом делу Европе планирано је за прву половину 2026. године. Вредност овог посла је око 100 милиона евра.


Реконструкција четири клиничка центра у Србији
, пројекат је уговорен са Европском инвестиционом банком, давне 2006. године. Тада је најављивано да ће реконструкција, доградња и опремање сва четири клиничка центра – у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду бити завршено до 2011. године.


Ипак, радови су започети много година касније. Прво се кренуло са реконструкцијом и доградњом Клиничког центра Ниш, 2014. године, да би овај центар био свечано отворен децембра 2017. године. Тачније, отворен је 16 година након што је пројекат уговорен.

foto: rbdprojekt


Радови на Клиничком центру Србије изводе се у две фазе. Прва фаза окончана је прошле године, када су грађани Београда, али и других места у Србији који се лече у главном граду, добили нову кулу од око 86.000 квадрата и подијум. У оквиру друге фазе, ради се на рехабилитацији старе куле и остатка подијума, укупне површине 46.000 квадрата. Пројекат обухвата и изградњу термоенергетског блока. Очекује се да Клинички центар Србије у потпуности буде у функцији током 2024. године.


Главни пројекат за Универзитетски клинички центар Војводине завршен је 2015. године, а грађевинска дозвола добијена је октобра 2016. године. Подразумева реконструкцију и доградњу 33.275 квадратних метара новог болничког, потпуно савремено опремљеног, простора. Граде се две ламеле ургентно-дијагностичког центра са 16 операционих сала, на четири спрата. У том простору моћи ће да буде смештено око 400 пацијената. Очекује се да радови буду комплетирани до 2024. године, а да добије употребну дозволу у 2025. години.


Током ове године коначно крећу и радови на реконструкцији и доградњи Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу. Она, према пројекту, обухвата изградњу нове зграде од 22.500 квадрата и реновирање већег дела постојећих зграда.

foto: Beobuild


Почиње друга фаза градње болнице у Лесковцу, затим дечја поликлиника у Зајечару. Ради се и реконструкција 17.000 квадрата и гради још 15.000 нових квадрата Опште болнице Нови Пазар, за коју је план да прерасте у Клинички центар. Започети су недавно радови на Општој болници у Прокупљу. Кренуло се у сређивање те зграде чија је градња кренула деведесетих година прошлог века, а који су радови напуштени. У питању је простор од око 30.000 квадрата, где ће бити дограђено још 6.000 квадрата за потпуно нови операциони блок.

Сада је комплетно завршен и опремљен хирушко-гинеколошки блок у Општој болници у Лозници, који је, такође, започет деведесетих, али је градилиште убрзо напушено. Ради се и на болници у Кикинди. У првој половини године биће завршени и радови на обнови болнице у Врању.

Opšta bolnica Leskovac

Пратећи извештаје, јасно је да су озбиљнији радови на реконструкцији, доградњи и опремању постојећих здравствених установа кренула од 2014. године.


Реконструисана је Дечја болница у Тиршовој, којој је после много времена обновљена фасада, урађена потпуна реконструкција једног крила, а болница опремљена новом опремом. Према подацима Министарства за јавна улагања, у ову зграду је од 2016. године, уложено осам милиона евра. Сређивање ове болнице се наставља.


Обновљена је, после више деценија, и београдска ГАК Вишеградска, у коју је уложено 7,5 милиона евра, док је за реконструкцију и опремање Клинике за неурохирургију КЦС дато 12 милиона евра. Комплетно је сређена и Инфективна клиника у Београду, за коју ових дана пристиже последњи пакет нове опреме. Припрема се документација и за градњу нове Инфективне клинике. Завршена је и болница у Аранђеловцу. Током прошле године, прве пацијенте примила је и нова болница у оквиру Института за кардиоваскуларне болести – Дедиње 2, као и, од последица пожара из 2009. године, реконструисан и најсавременије опремљен КЦ Драгиша Мишовић.

foto: Concord West


Ради се на уређењу и опремању Дома здравља у Кучеву, а недавно је завршена градња амбуланти у Суботици и Шиду. Нов, савремен Дом здравља добили су и становници приградског београдског насеља Борча. На Адицама, новосадском насељу, изграђен је, такође, нов Дом здравља где ће се лечити преко 17.000 Новосађана. Комплетно је сређен Дом здравља у Врњачкој бањи, опремљен Дом здравља у Гучи, а завршава се и реновирање Дома здравља у Лапову. Отворен је и реновиран Дом здравља Ваљево, сличан објекат завршава се и на Лиману. Сређен је Дом здравља у Брусу, а комплетно је реновиран и онај у Лепосавићу. Обновљене су амбуланте у Сомбору, као и у многим селима широм Србије…

Dom zdravlja Borča, foto: Beobuild


Када је у питању опрема, средином прошле године извршена је, до сада, највећа набавка дијагностичких медицинских апарата. У питању је 135 најмодернијих дигиталних рендген апарата за 120 здравствених установа у земљи – 65 домова здравља и 55 болница. Поред тога, наручено је 55 најсавременијих ЦТ скенера, са две или три радне станице. У току су обуке запослених за рад на овим апаратима, а према најавама, до краја августа свака болница у Србији имаће најсавременији скенер и кадрове који су стручни да на њима раде.

Повезане вести