Изградњом Дунавског коридора до економског напретка источне Србије

foto: MGSI

Рад на брзој саобраћајници Пожаревац–Велико Градиште–Голубац спроводи се интензивно.Зашто је важно: Пуштање овог пута у коришћење потпуно ће променити саобраћајну комуникацију у овом делу наше земље, што ће резултирати новим инвестицијама у туризму и индустрији.

Још увек се на делу парцела решава питање експропријације. Међутим, на првом делу деонице решено је 70 одсто експропријације, на другом делу 60 одсто, док се на трећем делу деонице решило већ 90 одсто експропријације.

Укупна дужина брзе саобраћајнице Пожаревац–Голубац износи 68 километара, а планом изградње предвиђено је да први део трасе почиње од постојеће петље „Пожаревац” на ауто-путу Београд–Ниш и пружа се дуж постојећег државног пута IБ реда број 33 до Пожаревца (почетак обилазнице) у дужини од 23 километра, где се тренутно изводе радови на дужини од 5,5 километара.

Други део брзе саобраћајнице представља новопланирану трасу државног пута, која заобилази грађевинска подручја насеља (обилазница око Пожаревца) и преузима транзитни саобраћај и категорију државног пута IБ реда број 34, у дужини од 23 километра.

Поддеоница 3 наставља се на други део брзе саобраћајнице и такође представља новопланирану трасу државног пута, која заобилази грађевинска подручја насеља и преузима транзитни саобраћај и категорију државног пута IБ реда број 34 до насеља Голубац, у дужини од 22 километра.

На деоници од Великог Градишта до Голубца тренутно се изводе најинтензивнији радови са отвореном трасом од 15 километара, а ускоро се очекује и интензивирање радова на деоници од Пожаревца до Великог Градишта.

Пројекат је вредан 305 милиона евра, а уговор је потписан са кинеском компанијом „China Shandong International“.

Повезане вести