Комплетиран ауто-пут до границе са Бугарском – (фото+видео)

Отварањем деонице од Просека до Црвене Реке комплетиран је ауто-пут од Ниша до границе са Бугарском, код Димитровграда.Зашто је важно: Источни крак Коридора 10 део је трасе од централне Европе до Турске, и даље према Блиском истоку.

Источни крак Коридора 10 дуг је 86, 8 километара има 87 мостова, пет тунела и пет саобраћајних петљи. У њега је унето 780.000 тона асфалта. Инвестиција је вредна 476 милиона евра, а средства за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице обезбеђена су из кредита Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој и Светске банке. Део новца исплаћен је из буџета Републике Србије.

Деоница од Просека до Црвене Реке спада међу најтеже градитељске подухвате на источном краку Коридора 10. Том трасом од 22,5 километара заобилази се Сићевачка клисура, а на њој је и тунел Банцарево од око 700 метара, чија је лева тунелска цев морала да буде продужена. Градитељи су морали да изграде и галерију, у коју је уграђено 132 шипа и више од 10.000 метара кубних бетона. Стабилизација терена је рађена на чак 40 косина. Највише њих – 26 на деоници Банцарево – Црвена Река, а 14 на траси од  Просека до Банцарева.

Источни крак повезује Нишавски и Пиротски округ, Србију и Бугарску, а део је изузетно значајног транзитног коридора од централне Европе до Турске и даље према Блиском истоку. Oвај модерни ауто-пут пројектован је за брзине од 130 километара на сат и од Ниша до бугарске границе потребно је око 50 минута. 

Повезане вести