Комплетирана ескадрила „Мигова 29” Војске Србије – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

Преузимањем четири авиона овог типа добијених од Белорусије наше ваздухопловство сада има 14 ових летелица. Уз модернизацију ови ваздухоплови ће се користити до средине наредне деценије.Зашто је важно: Овим чином Војска Србије је комплетирало ексадрилу, која је српску ловачку авијацију спасила са руба гашења.

На стајанци војног аеродрома „Пуковник пилот Миленко Павловић” представљени су „Мигови 29” добијени од Белорусије, који ће ојачати домаћу ловачку авијацију.

Овим је комплетирана ескадрила ловачке авијације из састава 204. ваздухопловне бригаде која сада има 14 „Мигова 29”. Некадашња СФРЈ имала је 16 авиона овог типа и такође су били стационирани на аеродрому у Батајници. Већина тих летелица уништена је током НАТО агресије, један је накнадно изгубљен у удесу, па су Србији преостала свега четири авиона овог типа. У то време ослонац ловачке авијације и даље су били проверени, али застарели „Мигови 21”.

Некадашњи белоруски „Мигови 29” примљени су у Војску Србије након ремонта и модернизације извршеног у Ваздухопловном заводу „Барановичи”, у истоименом граду у Белорусији.

Кључни тренутак је била одлука Русије да Србији поклони шест авиона типа „Миг 29” који су и испоручени 2017. године, па је Србија тада имала десет авиона тог типа. Белорусија је касније поклонила поменута четири авиона.

Сви „Мигови 29” којима располаже Војска Србије биће модернизовани, опремљени новом електроником и савременим наоружањем и опремом, пре свега ракетама. Иако је изворно реч о ловачким авионима намењеним заштити ваздушног простора, они ће бити оспособљени и за нападе на циљеве на земљи, односно биће вишенаменски борбени авиони. Та модернизација учиниће их перспективним и у наредним годинама, па се очекује да ће их Војска Србије користити и средином наредне деценије.

Video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести