Коридор „Вожд Карађорђе“ од посебног значаја

foto: Putevi Srbije

Влада Србије одлучила је да пројекат изградње државног пута првог реда Шумадијског коридора, односно ауто-пут „Вожд Карађорђе“, буде проглашен пројектом од посебног значаја за Републику Србију. Зашто је важно: Градња овог правца значајно је унапредити повезивање локалних самоуправа и допринети равномерном регионалном развоју.

Чињеница да је ова деоница проглашена пројектом од посебног значаја, практично значи да се Закон о јавним набавкама, уколико изградња ове деонице буде реализована на основу међународних уговора и билатералних споразума, неће примењивати. То омогућује закон који је Влада усвојила крајем 2019.године, а Скупштина Републике Србије потврдила у фебруару ове године.

Шумадијски коридор, који ће носити име по вођи Првог српског устанка – Вожду Карађорђу, биће дуг око 220 километара. Процењена вредност инвестиције, која ће омогућити спајање Источну са Централном и Западном Србијом  је око 2,3 милијарде евра.  Имаће везу са два већ постојећа  коридора –  10 и 11. 

Нови коридор ће имати везу са два већ постојећа  коридора –  10 и 11. У зони Марковца и Младеновца би могла да се повеже са ауто-путем Београд– Ниш, док би са Коридором 11 , односно ауто-путем „Милош Велики“, требало да се споји код Лајковца.

Траса „Вожда Карађорђа“ имаће три крака и облик налик слову Y ( ипсилон). Западни ће ићи од Лајковца  преко Лазаревца до Аранђеловца, северни – од Малог Пожаревца, преко Младеновца и Орашца до Аранђеловца. Источни крак планиран је од Марковца, Свилајнца и Деспотовца до Бора. То ће бити брзе саобраћајнице са по две траке у оба смера. Део који ће спојити Аранђеловац, Тополу, Рачу и Марковац биће ауто-пут, са шест трака.

Изградња ове саобраћајнице од изузетног је значаја у повезивању локалних самоуправа и допринеће равномерном регионалном развоју. Податак да је готово 80 одсто инвестиција смештено управо уз ауто-путеве, говори о томе колико је инфраструктура значајна за привреду,  њен развој и напредак свих места смештених уз важне саобраћајнице.

Планирана траса Шумадијског коридора пролази кроз општине Сопот, Младеновац, Лазаревац, Аранђеловац, Топола, Рача, Лапово, Велика Плана, Свилајнац, Деспотовац и Бор. Реч је о три округа – Шумадијском, Поморавском и Борском.

Повезане вести