Кренула обнова Здравственог центра у Зајечару

foto: Grad Zaječar

Радовима на Дечјем одељењу почела је прва фаза потпуне обнове Здравственог центра у Зајечару.Зашто је важно: Брига о најмлађим пацијентима моћи ће да се води под једним кровом.

Радове вредне више од три милиона евра финансира Министарство за јавна улагања. Ова установа годишње збрине око 750 малишана који у просеку проведу три дана у болничкој постељи. Одељење је скоро нефункционално, са заједничким купатилом на спрату.

Зграда Дечјег одељења саграђена је 1971. године и за више од пола века нису изведени озбиљнији радови.

Предвиђено је да објекат буде потпуно реконструисан и дограђен.  На једном месту ће бити читав блок посвећен здравственој заштити најмлађих, од неонатологије и диспанзера, до болничког дела и дечје хирургије. На Дечјој хирургији ће бити операциона сала, са шок собом и стерилни део операционог блока. Ту ће бити 11 постеља, а на Дечјем одељењу 42. Овај пројекат је почео 2017. године.

Биће већи број кревета, и корисници и пацијенти ће боравити у много бољим условима, свака соба ће имати тоалет. Радови ће обухватити и унапређење енергетске ефикасности. Циљ је да читав комплекс болнице буде реконструисан и то по највишим стандардима за јавно здравље. На досадашњих 2.150 квадрата, биће саграђено још 850 квадрата.

Повезане вести