Кроз преводницу „Ђердапа 1“ после модернизације чак 10.000 пловила

foto: djerdap.rs

Завршетком модернизације, радни век бродске преводнице система „ХЕПС Ђердап 1“ продужен је за најмање 30 година. Зашто је важно: Захваљујући реконструкцији је скраћено време превођења бродова са сат и 50 минута на сат и 30 минута, смањен је број и трајање непредвиђених застоја пловидбе и повећана безбедност преводнице.

Капацитет преводнице од око 6.300 пловила после реконструкције повећан је на 10.000 пловила годишње. Вредност ове инвестиције је 28,5 милиона евра. Кредитом Европске инвестиционе банке обезбеђено је 17,5 милиона евра, а 11 милиона су била бесповратна средства Европске Уније, кроз Connecting Europe facility фонд.

Преводница је важна не само за Србију већ и за све земље кроз које Дунав пролази и за ЕУ у целини, јер је у питању значајан европски саобраћајни коридор. Радови на обнови бродске преводнице овог хидроенергетског и пловидбеног система „Електропривреде Србије“ били су поверени конзорцијуму извођача које је предводила немачка компанија DSS Noel, a чинили је и домаћа компанија  Feromont inženjering Beograd и Електромонтажа Краљево.

Преводница представља транспортну кичму комплетног водног саобраћаја у Европи, јер омогућава превођење бродова са једног нивоа на други ниво Дунава.

Повезане вести