Куда нас води „Осмех Војводине“

foto: zavurbvo.rs/rani javni uvid

Путовање од Сомбора до Кикинде данас делује скоро као немогућа мисија. За раздаљину од 130 километара, и то ако нема гужве, потребно је бар два сата вожње. Нова брза саобраћајница између ова два града, коју због облика трасе називају „Осмех Војводине“, а чија изградња би требало да почне у првој половини године, потпуно ће променити…


Возила на путу између  Сомбора и Кикинде пролазе кроз бројна села, уз ограничење брзине на 50 километара на час. Због бициклиста и тракториста на друму, међутим, вози се и по 30 километара на сат.

Чим се изађе из Сомбора на путу до Кикинде ређају се насеља Кљајићево, Телечка, Горња Рогатица, Бачка Топола, Ново Орахово, Торњош, Сента, Чока, Банатски Моноштор и Мокрин. Из Врбаса се пролази кроз Србобран, Радичевић, Бечеј, Нови Бечеј и Ново Милошево.

ИНВЕСТИЦИЈА ОД 430 МИЛИОНА ЕВРА
Ова брза саобраћајница пројектује се за кретање возила брзином од 100 километара на сат, у четири возне траке ширине од по 3,5 метара. Инвестиција је вредна близу 430 милиона евра.


Првенствено „Осмех Војводине“ важан je за грађане, јер ће заобићи сва та села. Иселиће се сав транзитни саобраћај кроз насељена места, чиме ће квалитет живота у овим местима бити много бољи. Загађења и буке ће бити мање.


Истовремено, саобраћајница дуга 175 километра, која ће спојити Бачку и Банат, односно граничне прелазе Бачки Брег са Мађарском и Наково са Румунијом, значајна је и за теретни саобраћај. Јер, новим путем терет ће се превозити много брже.


Према плану, пут ће водити од Бачког Брега до Сомбора, према Кљајићеву. Уз Сивац, Црвенку, Врбас и Србобран ићи ће са северне стране насеља, која ће добити приступ овом коридору. Поред Врбаса пут пролази недалеко од болнице у „Виноградима“ и даље према путу Врбас-Србобран, који ће постати део нове саобраћајнице. Пре Србобрана, брза саобраћајница ће проћи близу насеља са северне стране, све до пута за Бечеј, где ће постојећом трасом проћи уз Радичевић. Са јужне стране обићи ће и Бечеј и Нови Бечеј. Ново Милошево пут ће обићи са северне стране, а Кикинду са јужне и даље ка Накову, односно граници са Румунијом.

Повезане вести