Лајковац и околна села биће покривени канализационом мрежом

foto: Čista Srbija

Пројекат „Чиста Србија“ у Лајковцу један од најважнијих пројеката у последњих неколико деценија. Зашто је важно: Више од 3.000 становника насеља Јабучје и око 2.000 домаћинстава добиће канализациону мрежу.

Радови у овој општини већ су у другој фази , а у току је изградња канализационе мреже у Јабучју.

„Прошле године смо започели прву фазу пројекта, завршили Рубрибрезу, где је изграђено четири километра канализационе мреже, а пре неколико дана радови на друга фаза пројекта Чисте Србије, канализационе мреже која обухвата наше највеће насељено место после Лајковца, МЗ Јабучје , где ће бити изграђено око 26 километара примарне канализационе мреже, с тим што се у центру села гради секундарна мрежа за виталне објекте који се налазе у центру Јабучја, као и поједини засеоци попут Негића, кружни ток за Томиће“, рекао је Живковић .

Он је навео да ће на самој деоници бити изградено пет црпних станица за потребе канализационе мреже. План је да цела канализациона мрежа буде прикључена на црпну станицу Борверк, коју је Лајковац самостално изградио пре неколико година. „Одатле ће касније ићи ка погону за пречишћавање отпадних вода која се налази на граници Лајковца и Челија, које је ушло у овај пројекат и биће потпуно реконструисано и стављено у функцију ускоро. Наредна фаза, чији почетак очекујемо, јесте изградња примарне канализационе мреже и изградња потпуно новог постројења у Боговађи. Овај пројекат је важан за цело Јабучје због подизања економске свести грађана и овим пројектом сви местани ће добити могућност прикључка на канализациону мрежу“, рекао је Живковић.

Реализацијом пројекта „Чиста Србија“ више од 3.000 становника насеља Јабучје и око 2.000 домаћинстава добиће канализациону мрежу. Живковић је изразио очекивање да ће ови радови трајати током целе године и да ће бити завршени почетком наредне 2023. године.

„ Сви засеоци Јабучје од Виша, Старог села, Доњег краја, Горњег краја, Гаја, Серинке биће покривени примарном канализационом мрежом. Изградњом ове мреже биће обновљени путеви на територији на којој мрежа ради, биће враћени у првобитно стање. То значи да ће поред канализационе мреже бити унапређена и путна инфраструктура и очекујем да ће се радови одвијати динамиком која је предвиђена“, рекао је председник Општине наглашавајући да ће реализацијом пројекта „Чиста Србија“ Лајковац и села у околини бити 100% покривени канализационом мрежом.

Повезане вести