Лука Богојево ће реконструкцијом дуплирати капацитете

foto: Luka Bogojevo

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Делегација Европске уније у Републици Србији најавили су расписивање тендера за надзор радова на реконструкцији и проширењу Луке Богојево.Зашто је важно: Лука Богојево ће нудити директно пуњење контејнера житом и тиме повећати вредност извоза српске пшенице.

Радови који ће бити надгледани обухватају реконструкцију постојећег лучког подручја и  пристаништа, изградњу новог дела лучког терминала, проширење постојећег лучког подручја, приступну и лучку инфраструктуру, као и комуналну инфраструктуру-интерне путеве, пругу, канализацију, воду, снабдевање електричном енергијом.

Ова међународна лука тренутно заузима површину од 16 хектара, али се планира проширење на додатних 30 хектара. Повећањем капацитета ове луке планирана је изградња нових складишних  простора са пратећом лучком инфраструктуром и силосима за жито и уљарице, нафтног и мањег контејнерског терминала. Циљ је повећање нивоа претовара на више од милион тона годишње.

Вредност радова је близу 40 милиона евра, а уз улагање будућег концесионара, биће близу 60  милиона евра. Лука је тренутно окренута пољопривредном пословању што ће доминантно и остати њена  делатност, али ће се додатком нафтног терминала омогућити да буде комплетнија и доминантна на  овом делу Дунава.

Додатни капацитети Луке „Дунав – Богојево“ требало би да омогуће претовар и складиштење најмање 600.000 тона пољопривредних производа, што је услов да буде укључена у Трансевропску транспортну мрежу (Core TEN-T) речних лука.

Проширењем силосних капацитета и изградњом контејнерског терминала, Лука Богојево ће бити прва речна лука у Србији која ће понудити директно пуњење контењера житом и тиме повећати  вредност српског жита и кукуруза у извозу. Такође, лука ће добити нафтни терминал и терминал за шљунак и песак.

Највеће бенефите и бољу перспективу по завршетку проширења Луке Богојево очекују се за  грађане Оџака, пре свега због отварања нових радних места, повећања транспорта и трговине.

Међународна лука у Богојеву има веома повољан положај – надомак граничног прелаза према  Хрватској. Налази се у непосредној близини друмског и железничког моста с Хрватском, а удаљена  је свега 40 километара од ауто-пута Е75, на правцу Београд – Будимпешта.

Повезане вести