Лука Нови Сад расте у највећи контејнерски терминал у Европи (фото)

Лука Нови Сад би, за две године, могла да израсте у један од највећих контејнерских терминала у Европи. То ће омогућити вертикални кеј, контејнерски терминал и силос за житарице, чија је  изградња почела. Зашто је важно: Модернизација Луке ће побољшати привредне капацитете Новог Сада и омогућити лакши транспорт робе ка свим дестинацијамa.

Сада бродови који пристају у Луку Нови Сад, то чине уз обалу, а новом инвестицијом биће могуће да бродови пристају директно уз ниво кеја. С обзиром на то да је Нови Сад једини лучки оператер који је оспособљен да превози робу у контејнерима, нови терминал уједно ће бити и складиште за контејнере. Такође, биће омогућено да се контејнери пакују и одмах постављају на камион или на воз, јер ће после много година бити обновљена пруга која пролази кроз Луку.

Ово су највећи радови у историји Луке Нови Сад, а део су укупних инвестиција од 35 милиона евра на које се „DP World“ Нови Сад као власник и обавезао. Та компанија купила је нови кран, нову механизацију за утовар робе, брод Албатрос који је допринео већој безбедности и брзини  упловљавања баржи у луку, а изградила је и путнички терминал за Нови Сад у који је уложено више од 500.000 евра. Изградњом модерних објеката и опремом потребним за смештај свих врста пловила, лука је отворила врата свима који Дунавом путују да се зауставе у Српској Атини.

Лука Нови Сад једна је од значајнијих дунавских лука у Европи и свакако једне од најважнијих у нашој земљи.

Повезане вести