Mодернизацијa пруге Ресник – Ваљево завршена у року

foto:Prtsc You tube

Модернизација пруге Ресник – Ваљево у дужини од 77,6 километара, на међународном железничком коридору Београд – Бар, завршена је у планираном року.Зашто је важно: Возови, после ове реконструкције, иду брзином од 120 километара на сат, па је путовање 30 минута краће.

Уговорена вредност радова на модернизацији пруге на деоници Ресник – Ваљево износила је 79,9 милиона долара, а радови су финансирани из руског кредита.

Реконструисани су колосеци, као и сви инфраструктурни објекти дуж пруге и у станицама, а  обновљени су и контактна мрежа, електротехничка постројења, сигнално-сигурносни и  телекомуникациони системи. Пруга Ресник – Ваљево након ремонта оспособљена је за брзине до 120 километара на сат, а путовање је и до 30 минута краће.

Извођач радова на модернизацији барске пруге била је компанија „РЖД Интернешнл“, а већи број домаћих фирми били су  ангажовани као подизвођачи.

Пруга Београд – Бар представља један од највећих градитељских подухвата у овом делу Европе и  завршена је у новембру 1975. године. Први воз који је прошао пругом, 28. маја 1976. био је Плави воз у коме је путник био Маршал Тито.

Повезане вести