Може ли Тесла да примa 15 милиона путника годишње? – (видео)

foto: Aerodrom Nikola Tesla

Хоће ли београдски Аеродром Никола Тесла у наредним деценијама успети годишње да прима три пута више путника него данас? Концесионар аеродрома, француски Vinci Airports, који је марта 2018. године преузео на 25 година важан посао вођења београдске ваздушне луке, тврди да хоће.Шира слика: Али, за коначну реализацију овог амбициозног циља, према процени Француза, потребно је…

Постојећа инфраструктура свакако није довољна да испрати тако значајно повећање броја путника. Неопходно је повећати инфраструктурне капацитете, а за то је потребно да се реализује договорено улагање Vinci-ја. Оно није симболично – вредност ове концесије је 1,46 милијарди евра. Од те вредности, 501 милион евра износи концесиона накнада која одлази у буџет, а милијарда иде у инвестиције.

Развој авио саобраћаја сваке земље условљен је економским карактеристикама њених грађана. Просечна примања, стопа запослености и животни стандард неки су од фактора који одређују понашање путника према путовањима било којим видом саобраћаја, а посебно ваздушним. У литератури се бруто домаћи производ по становнику често наводи као основни покретач потражње у ваздушном саобраћају. Када се упореди кретање бруто домаћег производа и броја путника који путују преко београдског аеродрома, јасно се види да су теоретичари у праву. Бољи стандард грађана доводи и на београдски аеродром више путника. Поремећај у овом односу десио се у 2020. години, када је ваздушни саобраћај, због епидемије корона вируса, заустављен широм света. Од тог периода, прво је пад броја путника био драстичнији од пада бруто домаћег производа, а затим је отварање аеродрома учинило да у последњој години, број путника буде у значајнијем проценту повећан, него што је проценат раста БДП-а. Али, како је то последица ванредних околности, очекује се да се врло брзо однос БДП-а и броја путника врати у стандардне пропорције.

Однос раста БДП-а Србије и броја путника на Аеродрому Никола Тесла, 2001-2022/Никола Младеновић, Градитељи

Прошлу, 2022. годину београдски Аеродром Никола Тесла завршио је са солидним резултатом од 5,61 милиона путника. Ваздушни саобраћај је, наиме, још увек неопорављен од ковид кризе, прошле године дочекала друга врста кризе – изазвана ратом у Украјини. Ипак, подаци за последњи квартал говоре да се већ у 2023. години може престићи резултат из, до сада, рекордне 2019. године.

Успеху Аеродрома свакако тренутно доприноси и то што је ова ваздушна лука седиште националне авио компаније Air Serbia. Национални авио превозник је, рецимо, пре трансформисања у Аir Serbia, 2012. године под брендом Jat Airways имао 1.364.212 путника. У 2019. години, Air Serbia дуплирала је број путника из 2012. године на – 2.810.000, што је позитивно утицало и на резултате Аеродрома Никола Тесла. Национални авио превозник се, заправо, све значајније враћа на београдски аеродром након трансформације у Air Serbia.

Претходних деценија, до 2012. године, био је приметан тренд константног смањења учешћа путника националног авио превозника у укупном броју путника аеродрома у Београду. Према доступним подацима, тако су 2001. године, путници Јат Airwaysa, са 70 одсто учествовали у укупном броју путника на Аеродрому Београд. Већ 2006. године то учешће је сведено на 55 одсто, док је 2012. године додатно смањено на 37 одсто.

video Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Повезане вести