На пролеће  обилазницом oко престонице до Бубањ Потока

foto: Putevi Srbije

Завршетком радова од петље Орловача до Стражевице комплетирано је близу 11 километара обилазнице око Београда, сигурно једне од најважнијих саобраћајница у Србији. Зашто је важно: Теретни саобраћај се сели из центра главног града Србије, што значи мање незгода, загађења и буке у граду, док транзитним путницима доноси и скраћено време путовања.

Највећи део ове трасе завршен је пре неколико месеци када је урађен пут од моста Остружница до петље Орловача, који је дуг осам километара. Надлежни у Министарству  грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре верују да  је завршетком ових деоница омогућено да на пролеће 2023. године буде завршен и Сектор 6, чиме ће се комплетирати пројекат обилазнице око Београда до Бубањ Потока.

Идеја о саобраћајници којом ће се заобилазити Београд оживела је у плановима још 80-тих година прошлог века. Радови на укупно 47,4 километара дугој траси су тренутно у завршној фази .

Ова обилазница биће спона између свих ауто-путева које воде ка и из Београда. Повезаће северни крак Коридора X – од границе са Мађарском, односно Хоргоша, преко Новог Сада до Београда, са Коридором X који води до Батроваца, границе са Хрватском. Биће везан и за ауто-пут „Милош Велики“ који води до Црне Горе, као и са наставком Коридора X – од Београда, до Ниша, Прешева и границе са Македонијом.

Када саобраћај крене овом трасом бенефите ће осетити највише житељи Београда. Растеретиће се преоптерећење градских улица, што ће утицати на безбедност свих учесника у саобраћају,  али и на побољшање квалитета ваздуха. Свима у транзиту скратиће се време путовања, а њихов изостанак из централног језгра смањиће број саобраћајних несрећа и смањити ниво штетних гасова и буке од возила.

Обилазница има А, Б И Ц деонице. Прва А траса иде од Батајнице до Добановаца. Друга је Добановци – Бубањ Поток, а састоји се од шест сектора, од којих је последња сигурно најзахтевнија. Последњи део обилазнице је траса од Бубањ потока до Панчева. Према плану ова деоница има пет чворишта, а обилазница је пројектована тако ће у будућности бити могућа изградња и других петљи, ако за то буду постојали оправдани, саобраћајни разлози.

Од Добановаца до Бубањ потока налази се 41 локалитет мостова са 79 конструкција. Највећи је мост преко реке Саве код Остружнице, који има три челичне конструкције дужине 1.965 метара. Остали мостови су бетонски, а по величини издвајају се „Света Петка“ (408м), „Железничка река“ (406м), „Кијевски поток“ (571 м), „Топчидерска долина“ (597 м) и „Мост преко железничке пруге“ (430 м).

 На траси је пројектовано четири тунела: „Липак“ (делом испод платоа железничке станице Остружница, дужина 665 м), „Железник“ (699 м) и „Бели поток“ (испод Авалског пута, 360 м) са две тунелске цеви, као и тунел „Стражевица“ (испод Ресника, 745 м) са две одвојене цеви.

Повезане вести