Најмлађа фабрика муниције у Србији

Foto: Ministarstvo odbrane

Фабрика „БЕЛОМ“ у Узићима прва је новоотворена фабрика наменске индустрије после готово четири деценије, уложено око 90 милиона евра.Зашто је важно: Домаћа наменска индустрија враћа се на светска тржишта, а у погоне, опрему и технологију уложене су десетине милиона евра из државног буџета.

Фабрика стрељачке муниције „БЕЛОМ“, отворена је у оквиру пословног система ЈП „Југоимпорт СДПР“, са циљем да производи стрељачку муницију различитог калибра, укључујући и метак калибра 12,7×108 милиметра, који је један од најтраженијих на светском тржишту.

У изградњу и набавку производних линија најмлађе фабрике муниције у Србији уложено је око 90 милиона евра. Планирано је да са трака у Узићима годишње сиђе 100 милиона комада муниције малог калибра. У фази максималне производње запошљаваће до 470 радника.

Због своје делатности и припадности пословном систему Јавног предузећа „Југоимпорт-СДПР”, за веома кратко време „БЕЛОМ“ д.о.о. је постао препознатљив на глобалном тржишту, у прилог чему говори и чињеница да је у 2018. години привредно друштво „БЕЛОМ“ д.о.о постало члан Европске асоцијације произвођача спортске муниције (АФЕМС).

Повезане вести