Сајам наоружања у Абу Дабију у знаку српских адута – „Норе“, „Пасарса“ и „Тамнаве“ (фото+видео)

Србија је на шеснаестом Међународном сајму наоружања и војне опреме „ИДЕКС 2023“, у Абу Дабију, представила своје најважније извозне адуте – оклопна возила „Лазар“ и „Милош“ и самоходну хаубицу „Нора“. Велико интересовање изазвао је вишецевни ракетни систем „Тамнава“, као и пешадијско наоружање, минобацачка и друга муниција различитог калибра, ракете за артиљеријске системе, нишанске справе и…

Највеће интересовање посетилаца штанда на којој је представљена српска војна индустрија, изазвало је технолошко појачање Војске Србије – самоходни модуларни вишецевни ракетни лансер „Тамнава“, чији пројектили калибра 267 милиметара могу да досегну циљеве на даљини од чак 70 километара. Реч је о савременом артиљеријском средству, намењеном копненој војсци, која већ две године изазива велику пажњу страних армија.

Најважнија карактеристика „тамнаве“, која је своју премијеру имала 2019. године јесте убојитост и жестока брзина паљбе. За минут времена Тамнава испаљује чак 100 ракета. Успешно је завршена интеграција лансера на шасију руског возила „Kамаз 6560“. Овај систем испаљује две врсте ракета – 122 и 267 милиметара, а обезбеђена је и аутоматизација пуњења.

Такође, потенцијални купци заинтересовани су и за хибридно возило „Пасарс“, које све више плени својим могућностима интеграције различитог наоружања. Ово возило у Војсци Србије носиће и ракетни систем „Мистрал“, француске производње, што је драстично повећати његову ватрену моћ.

Поред уобичајених завршених и развојних пројеката, из ваздухопловног сектора приказан је мултикоптер „Обад“ са Зоља лансером, концепт дрона „самоубице“ Гавран, нова домаћа вишенаменска противоклопна ракета НОВА, као и макете авиона Утва Сова и жирокоптера.

Поред Србије, више од тридесет земаља, на овом сајму, има своје националне павиљоне, а традиционално, највећи је онај на коме су представљени Уједињени Арапски Емирати. Организатори верују да ће са више од 130.000 посетилаца, ове године бити оборити рекорд претходног издања сајма.

Током пет дана трајања сајма, експонати су представљени на 165.000 квадратних метара отвореног и затвореног простора у оквиру Националног изложбеног простора. Учествује 1.350 излагача из 65 земаља света, као и 82 стартап компанија из 25 земаља.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести