Ниш добио Клинички центар са 38 савремених клиника

foto: rbd projekt

Отворен је реновирани и дограђени Клинички центар Ниш. Радови на њему почели су пре четири године.Зашто је важно: Грађани Пчињског, Јабланичког, Топличког, Нишког округа, као и они са Косова и Метохије имаће могућност да се квалитетније лече у реновираном и дограђеном Клиничком центру.

Реконструкција и изградња новог објекта коштала је 32 милиона евра. То је, заправо, део средстава од укупно 150 милиона евра, колико је Србија добила од Европске инвестиционе банке за реконструкцију и изградњу четири клиничка центра у Србији.

Клинички центар у Нишу има 50.000 квадрата, 38 клиника и 1.525 болничких постеља, што га чини другим највећим здравственим центром у Србији после Клиничког центра Србије.

Једна зграда КЦ Ниш је реконструисана, а друга је направљена из темеља и има седам нивоа. Клинички центар Ниш има банку крви, посебан простор за трансплантиране пацијенте, као и простор за буђење пацијената из анестезије.

Све собе у новој згради су пројектоване као двокреветне, а сама зграда је „паметна“. Њом се управља из контролне собе. Болница је независна када је реч о води и струји – седам дана може независно да се не снабдева. Најсавременија опрема купљена је средствима из буџета Републике Србије.

Директорат за цивилно ваздухопловство наменио је 15 милиона динара за изградњу најсавременијег хелиодрома у Клиничком центру Ниш.

Следи градња паркинга и хелиодрома, како би се пацијенти, у хитним случајевима, брже транспортовали. Једини хелиодром тренутно је на Војномедицинкој академији у Београду.

У Нишу већ постоје два линеарна акцелератора за зрачну терапију, а отвара се и трећи.

Повезане вести