Нов брахитерапијски апарат у Кладову

foto: ZC Kladovo

У Здравственом центру Кладово пуштена је у рад нова брахитерапијска машина која ће допринети квалитетнијем лечењу пацијената.Зашто је важно: Реч је о апарату који омогућава комплетну зрачну терапију карцинома гинеколошке регије, односно максимум терапијске дозе на тумор, уз поштеду околног здравог ткива.

До скоро је ова установа имала само апарат за брахитерапију из 1974. године, када је и отворен овај центар. Више је био у квару него што је радио.

Све је више оболелих од малигних болести. Најновија истраживања показују да се, посебно код гинеколошких, већи ефекат постиже када се комбинује брахитерапија и зрачење на акцелератору, него да је пацијенткиња оперисана. Здравствени центар Кладово нема само најновији брахитерапијски апарат, већ и најновији скенер и акцелератор.

На новом апарату за брахитерапију постоји могућност 3Д интервенције, што значи да се зрачење може обављати тако да максималан ефекат иде на ткиво тумора, а да се не оштети околно здраво ткиво.

Кладово је крајем просле године добило и нови линеарни акцелератор и ЦТ симулатор, а нова брахитерапијска машина Гамма Медплус иX вредна је близу 60 милиона динара.

Уз брахитерапијску машину, Здравствени центар Кладово добио је и наменски брахитерапијски сто.

Повезане вести