Нова домаћа пушка са два калибра положила све испите – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

Домаћа модуларна пушка са два калибра 6,5 и 7,62 милиметара, која ће бити окосница пешадијског наоружања Војске Србије успешно је прошла 95 посто неопходних тестова. Очекују се одређена побољшања и брзи улазак новог наоружањa у серијску производњу и опремање Војске Србије.Зашто је важно: Реч је о комплетној фамилији стрељачког наоружања нове генерације, која би требало…

На полигону фабрике “Застава оружје” одржан је састанак Тима за развој новог стрељачког наоружања, на којем су сумирани резултати досадашњег развоја, као и завршних испитивања система, која ради увођења наоружања у употребу обавља Технички опитни центар.

На „Заставином“ стрелишту је извршена демонстрација наоружања и нове муниције, као и оптичких уређаја, током које су присутни имали прилику да се увере у њихове могућности, функције и предности.

 У току је и опитовање скраћене пушке, аутомата и „пушке за посаду“, након чега ће се наставити са испитивањем три типа снајперских пушака и модернизованог пушкомитраљеза М84.

Domaća snajperska puška/Zastava oružje

Први елемент новог система, метак 6,5 мм, већ је уведен у наоружање Војске Србије, а спрема се увођење осталих типова те муниције. То је случај и са метком 7,62×54 за нову генерацију снајперских пушака који је такође уведен у наоружање, а претходно и снајперски метак за далекометну пушку 12,7 мм. Очекује се да се, након успешног испитивања, у наоружање уведу сви ови типови и да се до краја године изврши иницијално опремање једног пешадијског батаљона новом генерацијом стрељачког оружја.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести