Нова мерна кола за контролу пруга стижу после 40 година

foto: Infrastrukture železnica Srbije

После пуне четири деценије „Инфраструктуре железнице Србије“ набављају нова мерна кола за потребе мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама. Зашто је важно: Приказиваће у каквом су стању пруге, а тиме омогућити безбеднији и редовнији железнички саобраћај.

Производња нових мерних кола, која за потребе „Инфраструктуре железнице Србије“ производи руска компанија „Твема“, у завршној су фази и средином месеца ће имати пробне вожња на српским пругама. У зрењанинској фабрици „Шинвоз“, у току су завршни радови на комплетирању мерних кола, у којима тренутно учествује осам руских, као и домаћи стручњаци.

Током пробне вожње биће испитивани параметри брзине, кочења и понашања мерних кола на српским пругама, а планирано је да се обави и обука кадрова за коришћење система ових мерних кола.

Ово шинско возило типа „Север“ ће праћењем техничких параметара железничког колосека, приказивати у каквом су стању српске пруге, а моћи ће да пројектује брзине и утврди све што је од значаја за грађевинско одржавање инфраструктуре.

Уговорна вредност ових мерних кола је око 2,2 милиона евра, а средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. Нова мерна кола типа „Север“ дуга су 25 метара и поседују два система за мерење геометрије колосека – бесконтактно мерење шине и мерење размака између шина. Поред тога, постоји и могућност уградње већег броја додатних функција.

Повезане вести