Нова опрема за Каменицу

foto: Ministarstvo zdravlja

У Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици пуштена су у рад два нова линеарна акцелератора и ЦТ симулатор. Реч је о заједничкој инвестицији Министарства здравља и Покрајинске владе, вредној 6,5 милиона евра.Зашто је важно: Нова опрема значи краће листе чекања за онколошке пацијенте.

У претходних неколико година утрошено је више од 50 милиона евра за набавку најбоље онколошке опреме и апарата. Набавком нових линеарних акцелератора и пратеће радиотерапијске опреме смањиће се листе чекања за зрачну терапију.

Више од 800 пацијената чека на овај третман и до лета би листе чекања требало да се преполове. Наредне године у плану је набавка још једног додатног апарата како би се испунили стандард да на 250.000 становника буде један апарат. Тиме ће наши пацијенти са најтежим болестима имати већу шансу за излечење.

Од јуна 2016. године у Институт за онкологију Војводине уложено је око 10 милиона евра. Пуштањем у рад два линеарна акцелератора и ЦТ симулатора биће покривен већи део потреба онколошких пацијената. У Војводини постоји укупно шест апарата и моћи ће да се ради у три смене, јер на месечном нивоу око 270 пацијената има потребу за зрачном терапијом.

Повезане вести