Нова сигнализација на војном аеродрому у Батајници

foto: Ministarstvo odbrane

Војни аеродром „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајници, пуну 21 годину од разарања током НАТО агресије, добио је нови систем светлосног обележавања.Зашто је важно: Обновом сигнализације највећа авио база Војске Србије испунила је све стандарде војног и цивилног авио саобраћаја.

Батајнички аеродром добио је најсавременију расвету, као и другу инфраструктуру равну свим светским аеродромима.

У првој фази реконструкције светлосног система завршена је писта „1“ и као и део маневарских површина.

Писта „1“ је први пут после 1999. године поново добила систем светлосног обележавања и добила је своју употребу у ноћним и условима лоше видљивости за војне ваздухоплове.

Инсталирана је светлосна сигнализација савремених лампи која задовољава и цивилне и војне стандарде. Аеродром је добио и савремени систем који ће убудуће моћи да се надограђује и усавршава. То је важно за обуку млађих пилота, јер су они ти који хватају корак са светом и технологијом.

Реконструкција система светлосног обележавања је, по пројекту, подељена у шест фаза. У оквиру њих биће уграђена ивична светла на пистама, лампе на рулним стазама на стајанци А и Б, биће реконструисана станица за управљање овим системом, као и нова прилазна светла и систем ПАПИ светала са ветроказима, који до сада нису постојали у том делу писте.

Батајнички аеродром у потпуности ће да задовољи све стандарде међународног цивилног саобраћаја и војне стандарде СТАНАГ и ГОСТ система.

Повезане вести