Нове бујичне бране у Лозници и Новом Зворнику

foto: Kancelarija za javna ulaganja

У Лозници и Малом Зворнику извршена је примопредаја документације за три новоизграђене бујичне бране.Зашто је важно: Овим бранама се локалне самоуправе штите од будућих бујица на реци Штири код Лознице, и на Борјанској и Великој реци у општини Мали Зворник.

Изградња бујичних брана део је пројекта програма УН за развој, који подржава напоре Србије да се у нашој земљи унапреди дугорочна отпорност локалних заједница и да се оне боље заштите од поплава.

Изградња објекта, као и чишћење водотока реализује се у оквиру пројекта УНДП-а, укупне вредности 1,5 милиона долара, у оквиру ког ће бити изграђено 18 оваквих преграда на територији Србије.

Држава је за обнову оштећених и срушених стамбених објеката у Лозници обезбедила више од два милиона евра, док је 70 милиона динара вредност радова у обнови објеката у водопривреди.

Актуелном изградњом бујичних брана заправо је, како кажу у Канцеларији за јавна улагања, настављен посао започет 70-тих година, од којег се касније одустало. Сада, након лошег искуства из прошле године, започиње реализација пројеката вредних 70 милиона евра, чији је циљ заштита од плављења и управљање ризиком од непогода.

За претходних 20 година у Србији је изграђено 19 оваквих објеката, а само у 2015. години – 18.

Повезане вести