Нови контејнерски терминал у Макишу скоро изграђен – (видео)

Foto: Infrastruktura železnica Srbije

Изградња новог контејнерског терминала у железничкој станици Београд Ранжирна у Макишу у завршној је фази.Зашто је важно: Већи и ефикаснији претовар контејнера из камиона у возове и обрнуто у железничкој станици Београд Ранжирна.

Преостало је да се ураде још два колосека и бетонска кућица путног прелаза, што су обавезе „Инфраструктуре железнице Србије“, а израда ограде око терминала је у току.Следи санација кабловске инфраструктуре за телекомуникације, сигнализацијa и заједничкa рачунарскa мрежa, а предстоји и испорука уређаја за вагу.

Нови терминал треба да омогући развој контејнерског саобраћаја на мрежи српских пруга, односно већи и ефикаснији претовар контејнера из камиона у возове и обрнуто у железничкој станици Београд Ранжирна.

Радовима на изградњи новог контејнерског терминала у Макишу обухваћени су демонтажа осам ранжирних колосека укупне дужине око шест и по километара и контактне мреже изнад њих, као и изградња два нова колосека дужине 1.200, односно 1.040 метара, са новим шинама и бетонским праговима, уз дозвољено осовинско оптерећење од 22,5 тона по осовини.

Комплетно је завршена приступна саобраћајница, урађена је хоризонтална и вертикална сигнализација, затим паркинг, а завршена је и велика манипулативна плоча дуга 552 метра, која је тренутно у фази испитивања, а у новоизграђеном објекту биће обезбеђена одговарајућа оптика, као и соларно напајање.

Завршени су и контејнери за вагу и пријавницу, урађен је и бетониран плато за контејнере, као и сервисна саобраћајница, а урађени су и заштићени рефлектори и надоградња на њима.

video: Infrastrukture železnica Srbije

Повезане вести