Нови погон у „Првој искри“ отворен на 80. рођендан фабрике

foto: Ministarstvo odbrane

 У компанији „Прва искра Барич наменска“ отворен је реновиран и модернизован погон Т-3 за сушење бризантних експлозива. Нови сегмент фабрике пуштен је у рад на 80. годишњицу предузећа.Зашто је важнo: „Прва Искра“ из Барича лидер је у домаћој производњи експлозива, од чега највећи део одлази у извоз. Србија је током 2018. године извезла наоружање и…

Након деведесетих година и НАТО бомбардовања ова фабрика била је у тако лошем стању, да су многи мислили да је то њен крај, а и држава је предлагала гашење, јер ни једна производна трака није радила. Ипак, уз велики ентузијазам запослених, обновљају су капацитети један по један. У фабрици има око 160 стално запослених који производе већу количину експлозива него деведесетих када је било запослено 500 радника.

Ова компанија је 2017. годину завршила са укупним дохотком од око 19 милиона долара, просечна плата је око 60.000 динара, запошљава се млад и стручан кадар, води се рачуна о стамбеном збрињавању запослених, а помаже се и локалној заједници кад год је то потребно.

Повезане вести