Нови живот легендарног тенка М-84

foto: Ministarstvo odbrane

Представљен први прототип модернизоване верзије оклопњака који је окосница ударне моћи наших оружаних снага и њених оклопних јединица.Зашто је важно: Модернизација тенка М-84 један је од најважнијих пројеката система одбране, који за копнену војску има кључни значај.

Анализом стања и тенденција развоја нових и модернизација постојећих тенкова у савременим армијама света и усклађивањем с потребама оклопних јединица Војске Србије дошло се до идејног решења модернизације тенка М-84(А). Технички ремонтни завод Чачак је носилац овог подухвата и кроз тај задатак осавремењује своје капацитете и опрему и помаже Војнотехничком институту у реализацији пројекта.

 Имајући у виду потенцијале платформе тенка М-84, Војска Србије реализује модернизацију у две фазе – у првој модернизује девет подсистема, а у другој фази још 12, чиме се практично сви витални подсистеми осавремењују новим технологијама.

Модернизација тенка у првој фази подразумева уградњу даљински управљане борбене станице с митраљезом калибра 12,7 милиметара, интеграцију савременијег и прецизнијег метеосензора, унапређење комуникације и командовања новим средствима, побољшање визуелизације командира и возача, повећање заштите уградњом експлозивног реактивног оклопа нове генерације и продужених противкумулативних штитника и кавез-оклопа. Такође, у инжењерској агенди је и уградња система за заштиту од експлозије горива иуређаја за спречавање неправилног старта мотора.

Друга фаза обухвата модернизацију нишанске справе, уградњу даљински управљање борбене станице с митраљезом, увођење муниције топа веће ефикасности, уградњу савременије нишанске справе командира, као и унапређење покретљивости тенка. У оквиру технолошке „дораде“ М-84 добиће повећану активну заштиту кроз нови систем сензора и аутоматизацију бацача димних кутија.

Тенкови М-84 нулте серије израђени су 1984. године, а од 1991. на њима није било никаквих техничко-технолошких унапређења.

Повезане вести