Који градови у Србији добијају обилазнице – (видео)

foto: Putevi Srbije

Готово да нема града у Србији коме није потребна саобраћајница којом се заобилазе централни делови места, што утиче на смањење саобраћајних гужви и чини да квалитет ваздуха у овим срединама буде бољи. С тим циљем, кренуло се у пројекте изградње бројних обилазница око градова у свим деловима Србије. Зашто је важно: Обилазнице смањују гужве, буку…

Бројна су градилишта на периферијама градова по нашој земљи, а која су на важном задатку изградње обилазница.

БЕОГРАД – Тренутно сигурно једна од најважнијих саобраћајница у Србији , која се гради је обилазница око Београда. Она би требало да буде пуштена у саобраћај у марту, и то до Бубањ потока. Радови на обилазници око престонице. наставиће се пут Панчева. Ова траса, дуга око 69 километара, ће сав саобраћај са ауто-путева изместити из Београда. Пројекат о коме се говори три деценије, ускоро би могао да буде коначно реализован.

video: Putevi Srbije

ЗРЕЊАНИН – Прва деоница обилазнице око Зрењанина завршена је 1987. године, а 35 година касније, у августу 2022. изграђено је још 3,7 километара ове саобраћајнице. Отварањем поменуте деонице, измештен је велики део транзитног саобраћаја из града, пре свега са државних путева из правца Кикинде, Новог Сада, Нове Црње, Бечеја и Темишвара. На пролеће би требало да почне изградња петог сектора, дужине четири километара, односно последње деонице обилазнице око Зрењанина.

video: Putevi Srbije

КРАГУЈЕВАЦ – Крагујевац је 2022. коначно дочекао почетак градње Северне обилазнице. Држава је уложила 100 милиона евра у 22 километра ауто-пута. Северна обилазница пролази кроз насеља: Цветојевац, Нови Милановац, Опорница, Поскурице, Дивостин. План је да се дуж првих пет километара формира индустријска зона, на површини од 200 хектара.

ЧАЧАК – Изградњом деонице Прељина – Паковраће, на ауто-путу „Милош Велики“, центар Чачка се растеретио од транзитног саобраћаја ка БиХ и Црној Гори. Вишесатно чекање у колонама и колапс на обилазници око Чачка постао је прошлост.

Video: Putevi Srbije

УЖИЦЕ – Град на Ђетињи би у наредне две године требало да добије деценијама ишчекивану обилазницу. Уговор о изградњи, вредан 29,8 милиона евра у марту 2022. године потписан је са представницима кинеске компаније „Power Construction Corporation of China Limited“. Обилазница ће бити дуга око 4,85 километара. Имаће четири моста, од којих је највећи мост на Ђетињи који ће имати 250 метара.

КРУШЕВАЦ – У Крушевцу је у плану изградња дела Источне обилазнице, с циљем повезивања на Моравски коридор. Град је у октобру 2022. године изложио на јавни увид нацрт Плана детаљне регулације „Источна обилазница, Бивољски мост – Паруновачки мост“. План обухвата државни пут ИБ реда број 38 – Крушевац, односно Макрешане – Блаце – Белољин.

ВАЉЕВО – Крајем прошле године ЈП „Путеви Србије“ расписали су тендер за израду планско-техничке документације за изградњу Јужне обилазнице Ваљева.Обилазница ће се простирати кроз индустријску зону Горић-Иверак, која ће имати краћу везу са аутопутским чвором Лајковац, преко пута намењеног моторном саобраћају Иверак – Лајковац, а град ће се растеретитити и теретњака.

video: Putevi Srbije

ШАБАЦ – Брза саобраћајнице Шабац-Лозница чија изградња је почела 14. фебруара 2022., заобићи ће сва насељена места, кроз која готово целом дужином пролази постојећи државни пут ИБ реда број 26. Ова саобраћајница је део пројекта Рума- Шабац – Лозница, а укупна уговорена цена радова од Руме до Лознице је 467,5 милиона евра, а од Шапца до Лознице 247,5 милилона евра.

НОВИ САД – У Новом Саду је 19. марта 2022. потписан комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи обилазнице око Новог Сада, с мостом преко Дунава, који је у урбанистичке планове Српске Атине уцртан још 1963. године. Реч је о веома комплексном пројекту који подразумева мостовску конструкцију дужине 2.400 метара, од чега је 800 метара површина реке, а остало су приступне саобраћајнице. Вредност пројекта је 130 милиона евра.

СУБОТИЦА – Саобраћајница повезује Келебију са ауто-путем Хоргош-Нови Сад и измешта тешки теретни саобраћај из центра Суботице, где дневно пролази око 300 шлепера и камиона, отворена је крајем 2019. У завршетак изградње обилазнице око Суботице последње четири године уложено је 2,8 милијарде динара. Радови на последњој деоници, дугој 12 километара, од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем, почели су у априлу 2019, а вредност тих радова је 1,73 милиона динара.

НИШ – Изградња железничке обилазнице око Ниша у дужини од 22 километра, како је најављено у Министарству грађевинарства, почеће у марту 2023. године. Разлог за одлагање почетка радова су проблеми са експропријацијом, јер се на траси обилазнице налазе нелегално изграђени објекти који морају бити срушени, али, пре тога, људе који у њима живе држава жели да обезбеди.

ПОЖАРЕВАЦ – Брза саобраћајница Пожаревац – Голубац, делом ће преузети улогу северне обилазнице око Пожаревца. Цела траса дуга је 67 километара и почиње код петље Пожаревац, на ауто- путу Београд- Ниш.

БОР –  Завршетком обилазнице Оштрељ – Бунар, која је 2021. године изграђена уз финансијску подршку Владе Србије од 208 милиона динара, град Бор је иселио теретни саобраћај из градског језгра. Нова саобраћајница је повећала ниво безбедности свих учесника у саобраћају у граду, али и омогућила бољи транспорт робе ка компанији „Зи Ђин“.

НОВИ ПАЗАР- Изградња дела обилазнице око Новог Пазара на 2,3 километра вредна је 270 милиона динара.  Ова траса око града који расте из године у годину је веома важна, јер ће растеретити, у саобраћајном смислу, градско језгро.

video: Novi Pazar put

СВИЛАЈНАЦ –  Изградња обилазнице око Свилајнца је инвестиција од око 60 милиона евра. Ова саобраћајница, према најавама из Министарства грађевинарства, биће дуга око 12 километара, имаће два моста преко Велике Мораве и реке Ресаве. Свилајнац ће добити обилазницу којом ће се растеретити улице у насељеном делу, а измештањем камиона и тешког саобраћаја, смањиће се бука и загађење у граду.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Изградња будуће обилазнице око Горњег Милановца представља нову везу између Ибарске магистрале и ауто-пута „Милош Велики“, код петље Таково. Дужина обилазнице је око 9,5 километара и пројектована је за брзину од 60 километара на час. Уговорна вредност пројекта износи 30,5 милиона евра, а предвиђени рок за завршетак радова је мај 2023. Извођач радова је Power Construction Corporation of  China Limited.

video: Ministarstvo infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja

ПОЖЕГА –  Планирана траса обилазнице око Пожеге, чија изградња би требало да крене на пролеће 2023. налази се дуж тока реке Скрапеж, чије је изливање наносило велике штете становништву и привреди. Зато се планира изградња комплексних објеката водопривреде, као што су регулације корита и изградња одбрамбених насипа. Теретни саобраћај у Пожеги данас пролази поред две основне школе, што је један од највећих проблема овог града.

КОСТОЛАЦ – Обилазница око Костолца, после 12 година од почетка градње, завршена је средином 2018. године. Ова саобраћајница је од великог значаја за повезивање Пожаревца и Костолца, кад су привреда и туризам у питању. Изградња шест километра пута коштала је 40 милиона динара. Средства је обезбедила Републичка дирекција за путеве.

video: Koridori Srbije

ДИМИТРОВГРАД – Изградња седам километра обилазнице око Димитровграда, која је део источног крака Коридора 10, од Ниша до границе са Бугарском, трајала је скоро шест година. Градила су је три извођача.

Повезане вести