Обнова пруге Свилајнац – Деспотовац после 85 година

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Завршено је 76 одсто посла на реконструкцији пруге Свилајнац – Деспотовац, деонице регионалне железничке трасе Марковац – Ресавица, дуге 53 километра.Зашто је важно: Због лошег стања пруге, путнички возови нису саобраћали од 1988. године, а теретни су ишли десет на сат.

Између Свилајнца и Деспотовца реконструисано је 780 метара колосека и три путна прелаза, урађено је машинско уређење геометрије колосека. Тренутно се обнављају колосеци у железничкој станици Свилајнац.
Радове изводе радници „Инфраструктура железнице Србије“, која сопственим средствима и финансира овај посао, у оквиру пројекта обнове регионалних пруга у Србији. Радови на прузи Марковац – Ресавица вредни су 21,4 милиона евра.
Деоница Свилајнац – Деспотовац, као и читава пруга Марковац – Ресавица, биће реконструисани половним материјалом добијеним са магистралних пруга, као и новим материјалом намењеним за комплетну замену шина, прагова и туцаника на овој прузи.
Пругом Марковац – Ресавица одвија се само теретни саобраћај, а путнички возови због лошег стања железничке инфраструктуре не саобраћају још од 1988. Ова пруга изграђена је још пре 85 година и од тада није било озбиљнијих радова, па је брзина возова била ограничена на свега 10 до 30 километара на сат. Овим редовима брзина возова ће бити повећана на 50 километара на сат.

Повезане вести