Обновљена психијатријска болница у Падинској скели

foto: Pexels

Реконструисан је стационар Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Падинској скели. Радове су финансирали швајцарска влада и Град Београд са нешто више од 2,2 милиона евра.Зашто је важно: У овој здравственој установи створени неупоредиво бољи услови за пацијенте и особље.

У клиници су обновљене кухиња, централна апотека, лабораторија, два одељења и дневна болница, а започето је сређивање парка од 12 хектара. У овој здравственој установи се годишње лечи око 2.000 пацијената и амбулантно прегледа 20 хиљада људи.

Светска здравствена организација предвиђа да ће депресија бити водећа болест у будућности, па се у Србији планирају и скрининг програми за ову болест. Обнова ове клинике је део великог пројекта који је спровела Влада Србије, у сарадњи са Градом Београдом и Владом Швајцарске. Поред енергетске обнове клинике „Др Лаза Лазаревић“ и Основне школе „Олга Петров“ у Падинској скели, програм обухвата и изградњу комбиноване топлане за производњу топлотне и електричне енергије на бази биомасе.

Швајцарска влада је за тај пројекат издвојила 7,7 милиона евра и 970 хиљада швајцарских франака, док је Град Београд пројекат финансирао са 1,5 милиона евра. Енергетска обнова основне школа завршена је прошле године и у првој сезони је направљена уштеда од 30 одсто.

Повезане вести