Oд Београда до Чачка за сат времена

foto: Predsedništvo Srbije

Отварањем најсеверније деонице ауто-пута „Милош Велики“ – Сурчин – Обреновац, дуге 17,6 километара, комплетирана је траса од Београда до Чачка, у дужини од 120 километара. Зашто је важно: Сада раздаљина између два града може да се пређе за око сат времена.

Радови на ових 17,6 километара почели су на пролеће 2017. године, а главни извођач била је кинеска компанија China Communications Construction Company (CCCC) која изводи 51 одсто радова, док су за преосталo били задужени домаћи подизвођачи. Ова инвестиција је вредна око 234 милиона долара, а финансирана је из кредита кинеске Ексим банке.

Деоница почиње на петљи Сурчин југ, на обилазници око Београда. Пролази поред Јакова, а из Срема излази након моста преко Саве и Колубаре који је дуг 1.766 метара.

Нови ауто-пут има укупно 12 мостовa, дугих од 11 до 1.581 метра, као и две велике петље Сурчин и Обреновац. Највећи мост код Обреновца дужине 1.581 метар и ширине 29 метара, на ушћу Колубаре у Саву, урађен је са 27 стубова .

Велики мост код Обреновца састоји се од јужног и северног приступног моста, као и главног моста који је грађен системом „крлетке“. То подразумева истовремену изградњу приступних мостова и спајање према главном распону који је дугачак 185 метара. Распон између стубова на мосту је 275 метара.

Овај мост је пре неколико месеци спојио сурчинску и обреновачку страну. Везао је обале Бољеваца и Барича, управо на месту где се налази највећи пловни пут Саве у ширини од 150 метара.

Деоница је подељена на пет сектора: поред изградње моста, подразумева надвожњак преко пруге Остружница – Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац. Сурчинска петља повезује нову трасу ауто – пута са обилазницом око Београда односно будућим путем од Новог Београда до Сурчина, односно од Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина. Сурчинска петља спаја коридоре 10 и 11, а смештена је између петље Добановци и остружничког моста.

Обреновачка петља је мања од сурчинске, а састоји се од два надвожњака и представља везу Коридора 11 са Обреновцем и околним местима.

Повезане вести