Отварање дела обилазнице Орловача-Стражевица 15. јуна

foto: MGSI

Друга трака аутопута на Сектору 5 обилазници око Београда, у дужини око четири километра, од Орловаче до Стражевице, са новим тунелом Стражевица дужине 700 метара, биће отворена 15. јуна.Зашто је важно: У питању је деоница на важном пројекту обилазнице која ће, након комплетне изградње, имати 69 километара.

На Сектору 5, од петље Орловача од тунела Стражевица, у току радови на изградњи леве траке аутопута (фаза 2) укључујући и нови тунел Стражевица (лева цев).

На Сектору 6 ради се на изградњи пуног профила аутопута од тунела Стражевица до петље Бубањ Поток.

Цела деоница од моста на Сави код Остружнице до Бубањ Потока дуга је 20,4 километара са приступним саобраћајницама.

Вредност пројекта је 227 милиона евра, а радови се финансирају 85 одсто из зајма Ексим банке Кине и 15 одсто из буџета Србије.

Извођач радова је кинеска компанија „Power Construction Corporation of China“, а подизвођач азербејџански АзВирт и домаће фирме.

Последња отворена деоница са обе траке обилазнице, пре годину дана, била је од остружничког моста до петље Орловача и Баново брдо, у дужини од 7,7 километара.

Завршетком радова до Бубањ Потока биће комплетирано приближно 47 километара аутопута од Батајнице до Бубањ Потока.

Претходних година је изграђена обилазница од Батајнице до Добановаца и Остружнице, са новим мостом на Сави који је изграђен поред старог остружничког моста.

У плану је и изградња наставка обилазнице, тзв. Сектора Ц, од Бубањ Потока до Винче и Панчева.

Повезане вести