Отворена прва банка репродуктивних ћелија у Србији

foto: Klinički centar Srbije

У Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије отворена је прва банка репродуктивних ћелија у Србији, што ће паровима без деце омогућити да лечењем у земљи добију потомство.Зашто је важно: Парови из Србије који имају проблем са зачећем, више не морају да иду у иностранство како би се остварили као родитељи.

У банци ће се чувати сперматозоиди и јајне ћелије, али и ембриони донатора, а сви парови који имају проблем са зачећем, из банке ће добити репродуктивни материјал. У опрему је уложено око милион евра. Лекари, ембриолози, биолози, генетичари, гинеколози и инфектолози прошли су све неопходне обуке.

Важно је, међутим, да се грађани Србије укључе у пројекат као донатори. Више од 15 одсто парова у Србији има проблем са стерилитетом. Захваљујући банци репродуктивних ћелија, жене и мушкарци у Србији моћи ће да о трошку државе замрзну своје полне ћелије и ембрионе, као и да их поклоне другим људима који не могу да се остваре као родитељи.

Право да буду донори репродуктивног материјала имају жене које су здраве физички и психички и које су старе између 21 и 34 године и мушкарци до 40 година.

Законом је предвиђено да сви донори јајних ћелија, сперматозоида и ембриона буду анонимни за примаоца, али ће морати да прођу неопходне здравствене прегледе и психолошке процене, као и да се тестирају на полно преносиве болести. Анонимност је загарантована и подаци о донору неће моћи да се добију, осим због медицинских индикација за дете.

Повезане вести