Отворене две ангио сале у КЦ Ниш

foto: pexels/pixabay

У Клинички центар Ниш стигла је најављена, нова опрема.Зашто је важно: Пацијентима на југу Србије сада је доступна најсавременија дијагностика.

Осим средстава за дијагнистику кардиоваскуларних болести, опремљена је и ОРК клиника УКЦ Ниш, уз коју су могући најкопликованији захвати.

У Универзитетском клиничком центру у Нишу су отворене две обновљене ангио сале које су неопходне за дијагнозу и лечење кардиоваскуларних болести. У њих је уложено више од 160 милиона динара. У новим салама зрачење је за 40 одсто мање у односу на раније, што је важно, како за запослене, тако и за саме пацијенте.

За рад у овим ангио салама примљена су и обучена 23 лекара. У УКЦ Ниш се на годишњем нивоу уради просечно 4.500 процедура уградње пејсмејкера, коронарографија, уградња стента и решавање акутних инфаркта миокарда.

УКЦ Ниш је на пролеће 2022. године добио и ПЕТ скенер.

ОРЛ клиника УКС Ниш добила је опрему која омогућава најкомпликованије хирушке захвате и дијагоностику, што ће обезбедити  и да своје пацијенте не шаљу у Клинички центар Србије.

Стигла је и најсавременија апаратура за ендоскопску синус хирургију. Пет лекара и две медицинске сестре имали су могућност да се обучавају у Љубљани, како би успешно користили ову нову опрему.

Сада су опремљени мониторима за интраоперативни мониторинг нерва, што је опрема која пружа сигурност и лекарима и пацијентима да ће хирушки захвати бити успешни. Ту је и опрема за вађење страних тела код деце и одраслих, што омогућава спашавање дечјих живота у најсложенијим ситуацијама.

Повезане вести