Отворено међународно пристаниште у Костолцу

foto: Grad Požarevac

Новоотворено пристаниште у Костолцу седмо је међународно путничко пристаниште отворено за  крузере у Републици Србији. Зашто је важно: Костолац има потенцијал да постане незаобилазна тачка на рути крузера кроз Србију, пре свега због непосредне близине археолошког парка Виминацијум.

Изградњу пристаништа, које се састоји од плутајућег објекта за прихват путника са бродова, металног моста и поплочаног приобалног дела финансирала је држава, преко надлежне Агенције за управљање лукама.

Имајући у виду значај који пристаништа имају за унапређење путничког водног саобраћаја,  надлежни најављују да ће се наставити са улагањима у њихову изградњу. Поред тога, интензивираће се активности на промоцији наутичких потенцијала Србије.

Лучки оператер овог пристаништа је Археолошки парк Виминацијум.

За Пожаревац је овај пројекат од изузетног значаја, јер је град поново сишао на Дунав и коначно постао место где могу пристајати бродови из свих делова Европе. Уз пристаниште, туристичке атракције, попут Виминацијума, ергеле Љубичево, Пожаревачког  мира и осталих, постају много ближе и доступније туристима. Туристички зналци процењују да ће Виминацијум који је на путу да постане најкомплексније међународно светско културно добро под  заштитом УНЕСЦО-а, примати од 30.000 до 50.000 туриста годишње.

Повезане вести