Отворено „Ватрено око“ у КЦ Србије

foto: Vlada Srbije

Прорадила је најмодернија лабораторија за тестирање на коронавирус у Клиничком центру Србије. Моћи ће да обради 2.000 тестова дневно.Зашто је важно: Биће могуће тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на корона вирус.

Нова лабораторија је донација Кине Србији. У њој ће радити 40 здравствених радника, молекуларних биолога, у три смене, седам дана у недељи. Радови на изградњи лабораторије почели су 25. марта и завршени су у рекордном року. Објекат је пројектован као посебна целина и има 750 квадратних метара, а лабораторија је потпуно аутоматизована.

Србија сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а са овом  и будућом сличном лабораторијом, број обрађених тестова биће дуплиран.

Од потписивања уговора између Србије и Кине за отварање две медицинске лабораторије у Србији протекло је само 12 дана. Србија сада има најбољу лабораторију у региону. Пола лабораторије биће под негативним притиском, што значи да било какав инфективни агенс не може да изађе. Када буде прошла пандемија, лабораторија ће се хватати у коштац са са другим вирусима.

Име лабораторије потиче из кинеског мита, по коме “ватрено око“ може да види сваког духа и ђавола.

Повезане вести