Пацијенте неће реметити радови на Инфективној клиници

foto: Grad Beograd

Најмање две деценије се говорило и најављивало, а сада је на ред коначно и стигло реновирање Клинике за инфективне и тропске болести у Београду.   Зашто је важно: Овај објекат је једина цивилна инфектолошка установа на територији града Београда и покрива око три милиона становника.

Ради се на првој фази изградње и реконструкције Клинике која је изграђена 1926. године.  У  овој  етапи  ће се обавити комплетна  санација  три  објекта стационара  клинике од укупно 7.400  квадрата. Вредност   радова износи око 600 милиона динара. 

Паралелно са санацијом ова три објекта припрема се грађевинско техничка документација за отпочињање изградње новог објекта Клинике. Он ће се градити у другој фази пројекта. Нови објекат је намењен оболелима од цревних инфекција, осипа, а ту су и одељења за ХИВ и АИДС и за њега је издвојено 15 милиона евра.

Зграда Инфективне клинике има веома лошу изолацију, дотрајале цеви. Клиника располаже са 154 постеља и годишње се у њој лечи више од 2.500 пацијената. Обави се и око 40.000 прегледа годишње. О пацијентима брину 132 медицинске сестре и 35 лекара.

ОТЕЖАВАЈУЋЕ ОКОЛНОСТИ
Чињеница је да је овај грађевински објекат стар близу сто година и да сваки вид грађевинских радова, реконструкције и адаптације представља изузетно сложен грађевински посао. Отежавајућу околност представља немогућност да се поједине етаже или вертикале у потпуности испразне, а пацијенти преселе на другу локацију. Због значаја и специфичности Клинике за инфективне болести није могуће, чак ни на краће време, смањити капацитет ове установе.

У протекле две и по године део спољашње столарије замењен је новом ПВЦ столаријом на одељењима хепатитиса. Обављени су радови на обнови магистралних водова грејања у две зграде. За потребе клинике – за адаптацију, реконструкцију и санацију објекта, у претходном периоду утрошено је више од 20 милиона динара.  Од 2014. године до сада је набављено 17 апарата: 8 респиратора, 2 дефибрилатора, 6 монитора, 5 аспиратора. У Ендоскопији набављени су апарати: ултразвук колор доплер, видео гастроскоп, ЛЦД монитор за потребе лапароскопа и видео колоноскоп.

Повезане вести