ПАСАРС положио први испит, спреман за борбу против дронова

Foto: Ministarstvo odbrane

Гађањем на војном полигону „Пасуљанске ливаде“ успешно је тестиран модернизовани систем топа 40 милиметара ПАСАРС 16. Ова вежба изведена је у оквиру у оквиру плана испитивања на путу ка увођењу у наоружање Војске Србије.Зашто је важно: Овај систем до краја 2019. године ући ће у наоружање Војске Србије, чиме ће после дуго година оружане снаге…

Кључ успеха система ПАСАРС је у томе што је његов основ – противавионски топ 40 милиметара „Бофорс“ био дуго сматран превазиђеним оруђем, које нема перспективу у савремено време. Његовом модернизацијом, постављањем на возило и интеграцијом са системима осматрања и навођења, као и ракетним системом, Војска Србије добиће оригинално, јефтино и ефикасно наоружање, којим ће решити један од вишегодишњих проблема – трупну противваздухопловну одбрану.

Ново средство развијено је у Војнотехничком институту, у сарадњи са „Првом петолетком“ из Трстеника и компанијом „Застава ТЕРВО“.

Планирано је да тај систем уђе у наоружање Војске Србије до краја године и да започне серијска модернизација. У наредним фазама развоја следи рад на интеграцији опције аутоматског навођења модернизованим радаром „Жирафа“. ПАСАРС ће тиме добити могућност да прати циљеве у ваздуху и да на време отвара ватру.

Верзија модернизације са топом 40 милиметара биће завршена до краја 2018. године , а затим следи уређивање одговарајућег ракетног система. Са том модернизацијом, трупна ПВО добија далеко веће могућности, где ће главни стуб бити средство које ће моћи да потпуно, заштићено, са врло високим нивоом мобилности, прати механизоване јединице и да им пружи заштиту од циљева у ваздушном простору. ПАСАРС ће бити окосница одбране Копнене војске и од нове генерације савремених циљева, као што су дронови и беспилотне летелице, а у наредној фази и од вођене муниције противника.

Повезане вести