План за чистији Нови Сад

foto: Čista Srbija

Реализација пројекта „Чиста Србија“ у Новом Саду започела је 14. октобра 2021. године.Зашто је важно: Oсим унапређења живота становника главног града Војводине, овај пројекат доноси могућност очувања природе и реке Дунав.

У оквиру пројекта предвиђена је, ради очувања природе и реке Дунав, изградња: ППОВ 1 Нови Сад ЕС-500.000, ППОВ 2 Ченеј ЕС-3.250. Укупна дужина канализационе мреже која ће се радити је 112.547 метара. Изградњом канализационе мреже биће обухваћена следећа насеља, села и делови Општине: Кисач 24.536,00 метара, Ченеј 17.498,00 метара, Нови Сад 46.041 метара, Подбара 4.472,00 метара, Сремски Карловци – 20.000 метара.

У Новом Саду је предвиђена реализација следећих пројеката: изградња канализационе мреже отпадних вода у насељима Ченеј и Кисач, реконструкција канализације на Лиману 1, Лиману 2, као и канализационе мреже на Подбари у четири фазе.

Изградњом Постројења за прераду отпадних вода биће обухваћено 503.250 становника, јер је планирано да се на главно постројење прикључи индустрија града Новог Сада као и Општина Сремски Карловци.

Радови су најпре почели у Кисачу и то у Улици Масариковој, као и на раскрсници улица Словачка и Др Јанка Гомбара, У насељу Ченеј ће, сем фекалне канализације, бити изграђено и сепаратно постројење за прераду отпадних вода, док ће отпадне воде Кисача повезним цевоводом, изграђеним у претходном периоду, бити одвођене до пречистача у Руменки.

Тренутно се изводе радови на пројектованој дужини од 66.800 м.

Град Нови Сад је међу општинама које су ушле у програм „Чиста Србија“ и то је највећи појединачни пројекат улагања у комуналну инфраструктуру. Финансијска средства обезбеђена пројектом омогућавају покретање снажнијег инвестиционог циклуса, са још већим бројем јавних инвестиција у Новом Саду.

Реализацијом пројекта чува се и река Дунав чија се вода користи за снабдевање становништва, наводњавање земљишта, али и као ресурс за индустрију. По свом значају у самом је врху, када су реке Европе у питању.

Повезане вести