Почела обнова 27 железничких станица широм Србије (видео)

Неимари су окупирали 27 железничких станица широм Србије. Обнављају станичне зграде од темеља до крова, a највише посла имаће у железничком здању у Ћуприји.Зашто је важно: После уређења у станичним објектима знатно ће бити пријатнији услови и путницима и запосленима на железници.

За уређење ћупријске станичне зграде биће утрошено 30,1 милиона динара, а то је највећи фонд који ће бити издвојен за обнову једног објекта у овом програму. Следи Сента са 26,4, Пријепоље са 21,3 милиона динара…

Мајстори у Ћуприји су већ почели са радовима на санацији темеља објекта и замени кровне конструкције и крова.

Радови су почели и у железничким станицама Прахово, Матарушка и Јошаничка Бања, а наредних дана стартују и у станицама Сопот Космајски и Јајинци.

У Пожаревцу је планирано уређење железничке станице и Оперативног центра за шта је издвојено укупно 25,2 милиона динара. На објектима ће бити замењени кровови, столарија и браварија, биће уређена фасада, а предвиђени су и радови на сређивању електроинсталација, санацији и изградњи мокрих чворова, као и ојачавању темеља зграда, где је то неопходно.

Цео пројекат је подељен на четири дела. У првом су се нашле станице Ћуприја, Прахово, Матарушка Бања, Јошаничка Бања, Црвени Крст и станица Ниш, а за ове радове биће издвојено нешто више од 73 милиона динара.

У другој партији предвиђено је да се обнове станице у Качареву, Овчи, Јајинцима, затим станица у Пожаревцу и Оперативни центар у овом граду, као и станица Сопот Космајски. Вредност ових послова је нешто мање од 52 милиона динара.

РОК ЗА УРЕЂЕЊЕ 60 ДАНА

Градитељи имају рок од 60 дана да заврше објекат, па ће први резултати њиховог рада бити видљиви средином марта. Очекује се да ће обнова свих 27 објеката бити завршена у априлу. Наравно, уколико временски услови то дозволе.

Трећи део је највреднији у коме ће са скоро 100 милиона динара биће обновљене станице у Сенти, Бајмоку, Петровцу – Гложану, Раткову, Путинцима, Дебељачи и Томашевцу.

Осам станица наћи ће се у четвртој партији. – Шабац, Лозница, као и шест станица на територији Ужица – Ластра, Ражана, Косијерић, Каленић, Ужице теретна и Пријепоље. Вредност радова на овим станицама је 54,4 милиона динара.

Железничари запослени у бројним станичним зградама деценијама не памте радове на обнови ових објеката, који ће после уређења и санација обезбедити пријатније услове путницима .

Video: Infrastukture železnica Srbije

Повезане вести