Почела са радом прва лабораторија за неонатални скрининг

foto: Pixabay

Отворена је Национална лабораторије за скрининг урођених метаболичких, ендокриних и других болести новорођенчади.Зашто је важно: Такве анализе до сада  су искључиво обављане у иностранству. Сада ће се у овој лабораторији радити и анализе за бебе из региона.

Лабораторија ради у оквиру Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије и по опремљености, техници испитивања и капацитету сврстава у ред најсавременијих у Европи, односно представља најмодернију лабораторију за неонатални скрининг у нашем окружењу. Запослене у овој лабораторији обучавали су лекари из Чешке, који се сматрају лидерима у тој области.

Стручњаци кажу да је веома важно да се на време открити метаболичке и ендокрине болести, како би се благовремено кренуло са лечењем јер се само тако болест може излечити или смањити последице.

Анализе ће се радити сваком новорођенчету за које од родитеља добију пристанак, при чему ће резултати бити готови за два дана. Радиће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, док ће се само анализе узорака које стижу из иностранства наплаћивати.

У више од 50 најразвијенијих земаља у целом свету спроводи се потпуни и континуирани неонатални скрининг у циљу откривања метаболичких и ендокриних болести. Једно од 1.250 новорођене деце болује од болести које не могу да се уоче по рођењу и ако лечење не почне одмах може доћи до оштећења органа, као и до телесних и психичких обољења.

Да би се те болести правовремено откриле и адекватно лечиле неопходно је да се уради рани скрининг новорођенчади, а крв се узима између другог и трећег дана по рођењу. Скрининг на метаболичке и ендокрине болести прва је фаза у развоју лабораторије, док ће друга фаза бити генетски скрининг.

Повезане вести