Поново отворена Средња стручна војна школа

foto: Ministarstvo odbrane

Средња стручна војна школа, укинута 2005. године, поново је део војно-школског система Србије. Рад ове школе је обновљен са циљем школовања стручног подофицирског кадра.Зашто је важно: Одлука о њеном укидању 2005. године била је изузетно лоша, јер није постигнуто обезбеђење квалитетног кадра у односу на све веће захтеве за експлоатацијом и одржавањем сложених борбених система…

У Средњој стручној војној школи школује се кадар на два смера – Смер јединице за електронска дејства и Техничка служба за потребе Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, која се дели на четири специјалности – ваздухопловни мотор, ваздухопловно наоружање, радио-радарска техника и опрема ваздухоплова.

У школи су развијени и наставни планови и програми за потребе школовања и других служби и родова, као што су телекомуникације и информатика, ваздушно осматрање и јављање, техничка служба Копнене војске (специјалности: наоружање и муниција, мототехника, електроника и електроенергетика) и артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства.

Школовање у Средњој стручној војној школи траје четири године. Прве три године ученици су у Средњој стручној војној школи, а четврту годину завршавају у Центрима за обуку у јединицама Министарства одбране и Војске Србије. Настава се реализује у учионицама, кабинетима, полигонима и лабораторијама Средње стручне војне школе, у школској згради коју деле са Војном гимназијом.

За време школовања, ученици имају добре услове за живот и рад. Смештени су у интернату, опремљеном интернет мрежом, библиотеком, спортским центром са спољним спортским теренима за фудбал и атлетском стазом, клубом ученика, ваздушном стрељаном и одговарајућим просторијама за реализацију рада секција и културних активности ученика.

Ученици Средње стручне војне школе за време школовања носе униформу и припремају се за обављање основних војних дужности, обавеза и задатака, полажу војничку заклетву и на крају буду промовисани у први подофицирски чин водника. Ученици који остварују одличне резултате у наставном и ваннаставном процесу могу уписати Војну академију.

Повезане вести